Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Oververhitting bij honden

blog-header

De zomer is voor mens en dier een heerlijke periode. Het is lekker weer en er is veel zon. Maar wist je al dat een hond in deze periode zijn warmte moeilijk kwijt kan? De hond zweet niet zoals mensen, maar via de voetkussens en hun tong (hijgen). Als een hond te veel warmte van de zon opneemt, kan deze een zonnesteek oplopen. Bij teveel hitte kan de hond in coma raken of zelfs komen te overlijden. Het is daarom belangrijk om de symptomen op tijd te herkennen en juist te handelen.

Verschijnselen

  • Overmatig kwijlen
  • Veel hijgen
  • Sloom
  • De hond voelt warm aan
  • De hond gaat liggen tijdens de wandeling
  • Slingeren tijdens het lopen
  • Rode (of grauwe en bleek blauwe) slijmvliezen
  • Een rectale temperatuur van 41°C - 43°C.
  • De hond raakt buiten bewustzijn

Voorkomen en handelen

Het is natuurlijk altijd het beste om te voorkomen dat je hond last krijgt van de hitte. Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden Celsius, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar met name oververhitting van de hersenen. Je kan dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts.

Andere hevige inspanningen zoals spelen of achter een bal aanrennen kunnen ook leiden tot problemen tijdens warme dagen. Een hond op warm asfalt laten lopen kan ook gevaarlijk zijn, ze kunnen hierdoor fikse blaren oplopen. Oudere honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat je ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt.

Handelen

Wanneer een hond in een auto zit bij warm weer, moet je zo spoedig mogelijk proberen de eigenaar van de hond op te sporen. Wanneer dit niet lukt het verstandig om zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance te waarschuwen. Mocht dat niets opleveren, dan kun je een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Als het echt een kwestie van leven of dood is, mag je dit volgens de wet doen. Dit wordt in juridische termen aangeduid als zaakwaarneming, je treedt op in het belang van een ander.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.