Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Opspringen bij honden afleren

blog-header

Er bestaan een hoop theorieën waarom honden nu eigenlijk springen. Ze zouden dit doen om de mens te likken om zodoende hun onderdanigheid te tonen. Pups zouden dit van hun moeder leren doordat deze onverteerd voedsel opbraakt nadat pups haar bek likken.

Opspringen is altijd succes

Doordat honden dus een natuurlijk drang hebben om het hogerop te zoeken, leggen ze ons niet alleen hun wil op. Ook letterlijk proberen pups ons te domineren door hun poot op onze handen, armen of benen te leggen.

Probeer het zelf maar eens bij een pup; Ga op je hurken of op de grond zitten en doe niets. Sommige pups springen direct bovenop je en andere pups proberen eerst met hun poot een reactie los te maken bij ons. Zeker pups hebben hier natuurlijk altijd succes mee. Aandacht verzekerd!

Alles al geprobeerd?

Een veelgehoorde 'oplossing' voor het opspringen is het overbekende knietje. Voor de volledigheid moeten er wel wat kanttekeningen worden geplaatst waarom dit in de meeste gevallen echter niet werkt:

Gewoontes bij honden kunnen zeer hardnekkig zijn. De drang om te springen is vaak sterker dan de angst om niet te springen doordat je als hond zijnde tegen een knie kan opbotsen. De straf van de knie kan door de hond als een verkapte vorm van aandacht ervaren worden. Voor de meeste honden geldt; beter negatieve aandacht dan helemaal geen aandacht. De meeste eigenaren doen met name zichzelf pijn. Stel, je doet echt je best en breekt een botje bij je hond of blesseert hem serieus. Wat dan?

Je hond ander gedrag aanleren

De enige, echt effectieve manier om succes te boeken in je strijd tegen het opspringen omvat twee elementen:

  1. Opspringen mag de hond geen 'succes' meer opleveren.
    Doordat opspringen 'zelfbelonend' gedrag is (de hond beloont zichzelf met aandacht door op te springen en door het maken van fysiek contact), zal het succes, oftewel de aandacht, niet meer gegeven mogen worden voor het opspringen. Hoe dit werkt lees je verderop.
  2. De hond zal ander gedrag dienen aan te leren. Door enkel en alleen je hond te negeren zal zijn gedrag niet blijvend veranderen. Om gewoontes te doorbreken zal een goed alternatief geboden moeten worden. Uiteraard wijs jij hem de weg..

Nog even dit

Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar wanneer je jouw hond gaat afleren om te springen wordt zijn gedrag in eerste instantie alleen maar erger. Dit komt doordat je hond gewend is om op te springen en hiermee succesvol te zijn. Je hond zal de eerste trainingsperiode zijn best doen om toch succesvol te zijn.

Trap hier niet in! Doe je dit wel, dan leer je hem namelijk dat hij nog veel beter zijn best moet doen om jouw aandacht af te dwingen. Wees dus zeer consequent. Voor dit probleemgedrag geldt; 'De aanhouder wint!'

Aan de slag

In een aantal simpel uit te voeren stappen leer jij je hond om niet meer op te springen.

Stap 1
Loop naar binnen zonder oogcontact met je hond te maken. Draai tevens je lichaam een beetje van je hond vandaan. Waarschijnlijk komt je hond nu op je afgelopen (zoals hij gewoonlijk doet) en zal tegen je op proberen te springen. Wend nu je lichaam af van hem zodat hij tegen je rug aankijkt. Blijf stokstijf staan, net als een lantaarnpaal. Houd dit vol zolang je hond probeert om jou succesvol aandacht af te dwingen. Deze stap leert je hond dat er veranderingen op komst zijn. Hij weet natuurlijk nog niet welke veranderingen. Door je hond bij binnenkomst te negeren samen met je afgewende lichaamshouding verhoog je jouw positie t.o.v. de hond. Jij bepaalt immers wel wanneer jouw hond aandacht krijgt!

Stap 2
Als je echt consequent bent, dan zal je hond op een gegeven moment zijn aandacht in jou verliezen. Dit doet hij door zijn hoofd (en misschien zelfs zijn hele lichaam) van je weg te draaien. Op dat moment draai jij je om en zeg je "Kom hier". Wanneer hij naar je toe komt zeg je direct "Zit". Wanneer hij dit doet buig je lichtjes over je hond heen en aai je hem over zijn hoofd, langs zijn oren naar zijn nek. Deze stap leert jouw hond dat jij voortaan het initiatief tot aandacht neemt. Hiermee neem jij de leidende positie in t.o.v. jouw hond. Dit initiatief neem je pas wanneer hij niet bezig is om jou te domineren.

Stap 3
Dit is een belangrijke stap. Je zal namelijk moeten voorkomen dat je hond zich dubbel gaat belonen. Dit kan hij doen door alsnog te springen terwijl jij hem aait. Immers, in de ogen van jouw hond horen aandacht en opspringen bij elkaar. Desnoods in de omgekeerde volgorde! Breek daarom jouw aandacht abrupt af door je direct af te wenden en van hem weg te lopen nog voordat je hond besluit om op te springen. Je kunt hierbij het woordje "Klaar" of "Vrij" gebruiken. Op deze manier laat je heel duidelijk aan je hond zien dat jij de touwtjes in handen neemt, en ook houdt. Deze stap leert jouw hond dat jij kennelijk niet enkel het initiatief neemt tot het geven van aandacht. Kennelijk breek je het initiatief ook zelf weer af.

Stap 4
Bezoekers en huisgenoten zullen goed door jou geïnstrueerd moeten worden. Help ze daarom bij het trainen, geef aanwijzingen. Zeg bijvoorbeeld wanneer zij zich om kunnen draaien om de hond bij zich te roepen. Geef duidelijk aan dat ze consequent moeten optreden en tegelijkertijd moeten volhouden. Deze stap leert jouw hond dat deze nieuwe manier van contact maken ook geldt voor andere bezoekers. We noemen dit ook wel 'generaliseren'.

Laat je helpen bij het trainen

Er zijn honden die zo ontzettend hard opspringen dat negeren simpelweg geen optie is. Het kan zelfs zo zijn dat opspringen tegen mensen een onderdeel is van een groter omvattend probleem waarbij tevens gevaar voor de omgeving kan ontstaan. In dit geval is het verstandig om hulp in te roepen van een ervaren of gecertificeerde kynologisch gedragstherapeut.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.