Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Oorverzorging van honden

blog-header

Een goede reiniging en verzorging van de oren van je hond is erg belangrijk. Een hond met gezonde oren zal minder snel gehoorproblemen ontwikkelen. Je kunt de oren van je hond schoonmaken door ze te behandelen met een oorreinigingsmiddel of met speciaal daar voor ontworpen doekjes.

Deze producten zijn aangepast aan de PH-waarde van hondenoren. Daarnaast is het belangrijk dat de losse haren uit de gehoorgang geplukt worden. Dit kan met een pincet of met je handen (eerst goed je handen wassen).

Oorproblemen

De meestvoorkomende oorproblemen zijn oorontsteking en oormijt. Hieronder worden deze aandoeningen kort toegelicht.

Oorontsteking

De oorschelpen en de gehoorgang van een hond zijn behaard. Hierdoor blijft vuil uit het oor van een hond. Een hond met hangende oren loopt echter het gevaar doordat de oorschelp de oorgang afsluit dat de temperatuur oploopt. Hierdoor kan het oorsmeer vloeibaar worden waardoor er een kans bestaat dat het oor hier ontstoken door raakt. Een goede oorhygiëne helpt bacteriën tegen te gaan.

Oormijt

Oormijt is een kleine parasiet dat zich voedt met dode huidcellen in het oor van je hond. Een oormijt veroorzaakt heel veel jeuk.

Aandachtspunten

  • Stinkende oren: wanneer je de oren van je hond gaan stinken kan dit wijzen op een ontsteking.
  • Rode huid: de huid in de oor van de hond dient roze te zijn. Wanneer de huid rood en warm voelt kan het zijn dat de oren van je hond ontstoken zijn of dat je hond oormijt heeft.
  • Krabben en schuren: wanneer je hond veel krabt aan zijn oren, met zijn hoofd schudt of schuurt langs een meubelstuk met zijn oren heeft hij waarschijnlijk last van oormijt.

Naar de dierenarts

Herken je de bovenstaande punten of twijfel je? Raadpleeg dan je dierenarts.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.