Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Oorontsteking bij honden

Oorontsteking bij honden

Door de anatomie van de oren van honden, zijn ze erg vatbaar voor oorinfecties. Een oor van een hond heeft een horizontaal en verticaal component in zich, het kan dus lastig zijn om de oren goed uit te spuiten.

Er zijn enkele symptomen van een oorontsteking, onder andere het veelvuldig schudden van het hoofd, geel tot bruinachtig oorsmeer in het oor. Andere tekenen van oorontstekingen zijn rode en opgezwollen oren. Er zijn vele oorzaken van oorontstekingen bij honden. De meest voorkomende oorzaken zijn door allergische reacties die je hond kan hebben. Sommige honden zijn vatbaarder voor allergieën dan andere, daardoor krijgen ze vaker oorontstekingen.

Houd de oren goed schoon

Het is belangrijk om te onthouden dat als een hond een oorontsteking heeft, de oren goed schoon moeten worden gemaakt voordat enige vorm van medicatie wordt toegedient. Dit kan worden gedaan door een aantal druppels of oor reiniger in de oren te druppelen en de oren te masseren zodat het oorsmeer goed los komt.

Gebruik daarna een wattenstaafje om het oor schoon te maken. Als de oren van de hond grondig zijn schoongemaakt, kan de medicatie worden gegeven. Volg altijd het advies van de dierenarts over in welke mate de medicatie moet worden toegediend. In de meeste gevallen zijn dit een paar druppels.

Verzoringsplan

De dierenarts zal een verzorgingsplan geven die uniek is voor jouw hond en zijn oorontsteking. Dit hangt meestal af van de oorzaak van de ontsteking. Bijvoorbeeld, als een hond een schimmel heeft in zijn oor, zal de dierenarts een antischimmel medicijn voorschrijven.

Als het een bacteriële infectie is, zal de dierenarts antibiotica voorschrijven. Normaal gesproken wordt het medicijn direct toegediend aan de oren, maar in ernstige gevallen is andere type medicijnen noodzakelijk. Dit gebeurt vaak doormiddel van het oraal toedienen van medicatie.

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor oorontstekingen dan andere. Vaak krijgen hondenrassen met grote oren die over het oor kanaal vallen, en hondenrassen die een smal oor kanaal hebben vaker oorontstekingen dan andere honden. Bij deze groep moet je dus regelmatig controleren op oorontstekingen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen