Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Oormijt bij de hond

blog-header

Oormijt is een veel voorkomend probleem bij honden. Het is niet alleen vervelend voor de hond zelf, maar ziet er vaak ook niet zo fris uit. Het ziet er uit als zwarte droge korrelige afscheiding dat zich bevind in de gehoorgang. Tevens is bij direct contact tussen dieren deze aandoening besmettelijk. Indien je meer dieren in huis hebt, is het dus belangrijk hier op te letten en de oormijt van de hond te behandelen.

Wat is oormijt?

Oormijt is een parasiet die zeer klein is. Het heeft het uiterlijk van een spin en bevindt zich in de gehoorgang van de hond. De beestjes nestelen zich hier omdat het warm en donker is. Voor de hond is het vervelend, omdat het enorm jeukt. Bovendien zal er irritatie ontstaan. Bij irritatie zal er meer oorsmeer worden geproduceerd. De parasieten voeden zich namelijk met oorsmeer.

Oorzaak

In de meeste gevallen heeft de hond oormijt opgelopen door besmetting. Het is mogelijk dat honden elkaar onderling hebben besmet, maar de besmetting kan ook van een kat komen.

Oormijt herkennen

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt zien of je hond last heeft van oormijt. Uiteraard is een van die punten de zwarte korrelige afscheiding bij de gehooringang. Tevens zal de hond laten merken dat er irritatie ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het regelmatig schudden met het hoofd, het krabben aan de oren en wondjes aan de oorschelpen. Een dierenarts zal oormijt herkennen door met een oorkijker de oormijt in beeld te brengen.

Behandeling

Oormijt bij de hond kan worden behandeld met speciale druppels. Deze moeten twee keer daags worden aangebracht in de gehoorgang. Het is belangrijk om daarna buiten de gehoorgang van onder naar boven te masseren. Hiermee wordt de afscheiding dat zich in de gehoorgang bevind opgelost. Dit kun je vervolgens schoonmaken met watten. Het druppelen moet ongeveer een week lang worden gedaan.

Oormijt voorkomen

Om oormijt te voorkomen is het belangrijk om de oren van de hond regelmatig schoon te maken en te controleren. Hiermee verklein je de kans op oormijt maar ook de kans op een ontsteking.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.