Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Oogverzorging van honden

Oogverzorging van honden

Hondenogen die gezond zijn, zijn helder, glanzend en zonder vuil en afscheiding. De huid rondom het oog moet ook vrij zijn van vuil of korsten. Hoe maak je de ogen van je hond schoon?

Als je hond veel knippert of zijn of haar oog dichtknijpt zit er vaak vuil in het oog van je hond. Traanvocht zorgt ervoor dat dit vuil uit het oog traant. Een hondenoog maak je gemakkelijk schoon een wattenschijfje, een droge doek of met je duim of wijsvinger. Een hondenoog kun je beter niet schoonmaken met water omdat hier veel bacteriën inzitten. Er zijn ook speciale oogreingers te koop en schoonmaakdoekjes met verzachtende bestanddelen speciaal voor hondenogen.

Oogproblemen bij bepaalde hondenrassen

Hondenrassen met bolle ogen en platte snuiten hebben de kans dat de huid bij de binnenhoek van de ogen in contact komt met de ogen. Hierdoor gaat het oog overmatig tranen en kunnen er ontstekingen optreden. De dierenarts kan een ingreep doen om de plooi die op het oog drukt te verkleinen.

Staar

Staar is een vertroebeling van de lens van het oog. Hierdoor wordt deze lens ondoorlaatbaar voor licht. Je kunt zien of je hond staar heeft als de pupil langzaam witter wordt. Je kunt staar vergelijken met het kijken door matglas. De laatste fase van staar is volledige blindheid. Vooral oudere honden (vanaf 9 jaar ongeveer) kunnen last krijgen van staar, maar heel soms krijgen ook jongeren honden het.

Een hond met staar kan zich meestal goed aanpassen aan het verminderde gezichtsvermogen. Staar ontwikkelt zich namelijk geleidelijk. Honden met staar kunnen soms net als mensen geopereerd worden. Hier zitten echter wel wat voorwaarden aan verbonden, informeer bij de dierenarts of een operatie mogelijk is bij jouw hond.

Conjunctivitis

Conjunctivitis is niets anders dan een ontsteking van het slijmvlies van de oogleden. Dit kan ontstaan door irritatie door tocht of een tikje tegen het oog, maar ook door een afwijking aan de oogleden, haartjes op de rand of een onvoldoende traanproductie. Het oog van je hond is dan rood en tranen een waterige substantie. Ook zijn er traanstrepen of korstjes in de ooghoek. Wat moet je doen wanneer je hond een oogontsteking heeft?

  1. Zo nu een dan een korstje in de ooghoek of lichtelijk tranen is normaal. Maak dit regelmatig schoon.
  2. Bij een langdurige ontsteking of als het oog pus gaat afscheiden, ga dan naar de dierenarts.

Aandachtspunten

  • Symptomen van een oogprobleem: gevoeligheid bij aanraking, prikkelbaar, verlies van eetlust, overgevoeligheid voor licht, sufheid, janken, dichtknijpen van ogen en overmatig knipperen.
  • Een geelgroene afscheiding bij het oog is vaak een teken van een ooginfectie.
  • Beide ogen ontstoken? Dit kan ook wijzen om een aandoening op de luchtwegen of een allergie.
  • Hondenrassen met bolle ogen en platte snuiten hebben meer kans op oogproblemen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen