Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Oogcontact met je hond

blog-header

Als je een relatie hebt gaat er niets boven een intens oogcontact om je band te versterken. Het juiste oogcontact kan je helpen om vertrouwen op te bouwen, je relatie te versterken en een band met je hond te krijgen. Hondenoogcontact kan je ook inzicht geven in de persoonlijkheid van de hond, hoe hij zich voelt en wat hij nodig heeft.

Maar niet alle hondenoogcontact is gelijk gemaakt. Als je oogcontact wilt gebruiken om de hond te binden (en meer te weten te komen over zijn persoonlijkheid), moet je weten hoe je het effectief kunt gebruiken.

De psychologie van contact met de hond

Oogcontact voor honden is anders dan hoe het voor mensen is. Terwijl mensen minuten in een oogopslag oogcontact kunnen houden (bijvoorbeeld tijdens een diep gesprek), vliegt dat gedrag gewoon niet in de hondenwereld. Honden zullen meestal kort contact maken wanneer ze een nieuwe hond ontmoeten, vooral als ze beslissen of ze willen spelen of met die hond willen communiceren. Maar als we het kort houden, bedoelen we kort: meestal duurt het oogcontact slechts een seconde of twee.

Langer, direct oogcontact is een manier voor honden om dominantie vast te stellen. Wanneer een hond wordt geconfronteerd met een dergelijke dominantie van het hondenoogcontact, hebben ze twee keuzes. Ze kunnen het oogcontact houden, wat de andere hond laat zien die ze niet steunen, of ze kunnen oogcontact verbreken en zich terugtrekken, en een meer onderdanige rol aannemen.

Om deze reden kunnen honden ook langdurig oogcontact van vreemden als een bedreiging nemen. Maar terwijl je geen oog dicht wilt doen met een hond die je niet kent, is het maken van oogcontact met je eigen hond een prima manier om je te binden.

Oogcontact maken

Oogcontact maken met je hond is een mooie manier om vertrouwen op te bouwen, je relatie te verdiepen en je band te versterken. Dit is hoe het werkt. Contact met hond oog triggert de afgifte van oxytocine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor liefde en binding.

Zowel bij mensen als honden (een studie vond dat honden een 130% toename van oxytocine niveaus ervaren na het vergrendelen van de ogen met hun eigenaars, terwijl mensen maar liefst 300% hebben toenemen). Die ophoping van oxytocine kan helpen de relatie tussen huisdier en eigenaar te verdiepen en biedt een kans om te hechten en vertrouwen op te bouwen.

De sleutel tot contact met je hond is door niet te overdrijven. Je hoeft niet urenlang in de ogen van je hond te staren om je te binden; je hond een paar minuten aaien, vriendelijk tegen hem praten en af en toe contact maken met de ogen is genoeg om de afgifte van het bindhormoon aan te zetten.

Wat hondenoogcontact kan betekenen

Het oogcontact van je hond kan je op elk moment veel vertellen over het huisdier, zijn persoonlijkheid en zijn behoeften. Uiteraard is er geen manier om definitief te concluderen wat het oogcontact van je hond inhoudt (het is niet zoals hij je kan vertellen!). Maar als je huisdier hondenoogcontact maakt, zijn hier een paar dingen die het zou kunnen betekenen:

Hij heeft iets van je nodig. Zoals we net noemden, honden hebben niet de luxe om te kunnen vertellen wat ze willen. Zo vaak gebruiken ze oogcontact als een manier om te communiceren. Als de hond naar je staart kan dit zijn omdat hij iets nodig heeft (hij moet bijvoorbeeld misschien naar buiten gaan). Trek je detective hoed aan en kijk of je kunt uitvogelen wat je hond je vraagt ​​met zijn ogen. Hij wil verbinden.

Je wil je verbinden met de hond, maar de hond wil ook graag met jou omgaan. Als je huisdier naar je toe komt en je de goede, ouderwetse 'puppyhondenogen' geeft, is hij misschien op zoek naar een beetje quality time. Als je merkt dat je hond oogcontact maakt, geef hem dan een paar minuten van je onverdeelde aandacht.

Net zoals oogcontact een teken van vertrouwen in de mens is kan het oogcontact van de hond voor hem een ​​manier zijn om zijn zelfverzekerde en charismatische persoonlijkheid te laten zien. Zelfverzekerde honden maken soms oogcontact met mensen als een manier om contact te maken; oogcontact wordt zelfs beschouwd als een teken van charisma bij hondenshows. Zodra die showhonden in de ogen van de rechter kijken en laten zien hoe schattig, lief en liefdevol ze zijn? De competitie is vrijwel voorbij.

Maak contact

Als huisdierouder wil je profiteren van zoveel mogelijk gelegenheden om het huisdier te binden. En, naar het blijkt, alles wat je nodig hebt om te profiteren van een van de beste mogelijkheden om honden te binden, is een paar minuten en je eigen ogen. Dus waar wacht je op? Grijp je hond, maak oogcontact en laat zien hoeveel je om hem geeft!

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.