Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Onderweg met je hond

blog-header

Op vakantie of naar de dierenarts. Voor een huisdier is het altijd een hele beleving. Maak het je huisdier zo gemakkelijk mogelijk en wees goed voorbereid, vooral als je naar het buitenland gaat met je huisdier.

Naar de dierenarts

Voor een huisdier is het altijd een hele belevenis. Alle geluiden en geuren zijn nieuw voor hen. Je kunt de reis een stuk prettiger maken voor een kat door haar mee te nemen in een goed afgesloten reismand. Door iets in het reismandje te stoppen dat naar thuis ruikt, kalmeert dit je kat. Je kunt de dagen vooraf haar trainen door het reismandje al in huis te zetten. Voor honden zijn er ook vervoersboxen te koop, maar ook diverse autoaccessoires voor een prettige reis.

In de auto

Zorg ervoor dat de hele familie (inclusief huisdier) uitgerust op vakantie gaat. Neem voor je huisdier een lekker dekentje of mandje mee, zodat hij zich op zijn gemak voelt in de auto. Voelt je huisdier zich thuis in een bench, neem deze dan mee. Je kunt eventueel de achterbank bedekken met een beschermingsdeken. Ook is het verstandig om een hond een autogordel om te doen (een autogordel is o.a. verplicht in Duitsland). Neem regelmatig pauzes en geef je dier dan wat beweging, eten en drinken.

Goede ventilatie

Honden en katten regelen hun lichaamstemperatuur via hun tong (door te hijgen). Ze kunnen niet zweten, waardoor ze snel oververhit raken. Door een raampje open te zetten of de airco aan te zetten, maak je het aangenaam voor je huisdier. Er bestaan handige veiligheidsroosters om te voorkomen dat je hond uit het raam springt.

Laat je huisdier nooit alleen achter in de auto, ook niet voor heel even of als het niet zo warm lijkt. Door van te voren de vacht van de hond onder handen te nemen krijgt je hond het minder snel warm. Ga bijvoorbeeld naar de trimsalon of borstel je hond grondig.

Reisziekte

Bij reisziekte ontstaat doordat de hersenen teveel signalen krijgen vanuit het evenwichtssysteem. Angst en onrust versterken alle prikkels. Typische symptomen van reisziekte zijn: braken, misselijkheid, kwijlen, angst, onrust en trillen.

Hoe kun je reisziekte tegen gaan? Zorg dat je dier zich zo prettig mogelijk voelt. Denk aan een dekentje, frisse lucht en af en toe wat beweging. Er is ook een effectief diergeneesmiddel beschikbaar in vorm van tabletten. Dit voorkomt dat dieren reisziek worden. Deze tabletten zijn uitsluitend beschikbaar bij de dierenarts.

Naar het buitenland

Elk huisdier dat mee gaat naar het buitenland heeft het volgende nodig:

  • Een Europees dierenpaspoort;
  • Een geldige Rabiësinenting (hondsdolheid);
  • Een chip;
  • Voor veel landen gelden er extra regels. Denk bijvoorbeeld aan een bloedonderzoek (Rabiës-titerbepaling), extra ontworming of een gezondheidsverklaring. In sommige landen is bijvoorbeeld ook het dragen van een muilkorf verplicht;
  • Voor meer info over de invoereisen per land zie www.licg.nl of vraag het je dierenarts.

Parasietenbestrijding

In het buitenland kunnen er andere parasieten voorkomen dan in Nederland. Het is daarom belangrijk dat je je dier hiervoor beschermt (als dat kan) of dat je de ziekteverschijnselen kunt herkennen zodat je er op tijd bij bent. Met name in de Zuid-Europese landen komen nare ziektes voor die je liever wilt voorkomen dan genezen.

Bescherm je hond of kat met bijvoorbeeld een spot-on middel of vlooienband. Advantix beschermt bijvoorbeeld tegen: vlooien, teken, luizen, zandvliegen (leishmania), muggen en stalvliegen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.