Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mogen honden chocola eten?

blog-header

Chocolade is giftig voor honden; het gevaar van chocolade voor je hond is echter afhankelijk van het type chocolade, de hoeveelheid dat wordt geconsumeerd en de grootte van de hond. Grote hoeveelheden chocolade en cacaoproducten kunnen je hond in sommige gevallen doden.

Waarom geen chocolade?

De toxische component van chocolade is theobromine. Mensen metaboliseren gemakkelijk theobromine, maar honden verwerken het veel langzamer waardoor het zich kan opbouwen tot giftige niveaus in hun systeem.

Een grote hond kan meer chocolade consumeren dan een kleine hond voordat hij last krijgt van nare gevolgen. Een kleine hoeveelheid chocolade geeft je hond waarschijnlijk alleen maagklachten, braakneigingen of diarree. Met grote hoeveelheden kan theobromine, spiertrillingen, toevallen, een onregelmatige hartslag, inwendige bloedingen of een hartaanval veroorzaken. Het begin van theobromine vergiftiging wordt meestal gekenmerkt door ernstige hyperactiviteit.

De gebruikelijke behandeling voor theobromine-vergiftiging is om braken binnen twee uur na inname op te wekken. Als je je zorgen maakt of vermoed dat je hond mogelijk een grote hoeveelheid chocolade heeft gegeten en hij een van de bovenstaande symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Wacht niet!

Verschillende soorten

Verschillende chocoladesoorten hebben verschillende theobromine niveaus. Cacao, kookchocolade en pure chocolade bevatten de hoogste niveaus, terwijl melkchocolade en witte chocolade het laagst zijn. Als je te maken hebt met een hoeveelheid donkere of bittere chocolade, onderschat dit dan niet.

Het hoge gehalte aan theobromine in donkere chocolade betekent dat het slechts een zeer kleine hoeveelheid nodig heeft om een ​​hond te vergiftigen. Minder dan een ons van  pure chocolade kan genoeg zijn om een van ​​20 kg hond te vergiftigen. Beschouw chocolade daarom nooit als een beloning.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.