Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

Moet ik de tanden van mijn hond poetsen

Het onderhouden van de tanden hoort bij de verzorging van je hond. Vele gezondheidsproblemen beginnen bij de mond en kunnen erge gevolgen hebben. Het is dus noodzakelijk om de tanden van je honden te verzorgen maar hoe en hoeveel keer?

Tandverzorging door kauwen

Honden verzorgen hun gebit deels zelf door te kauwen op beenderen en kauwspeelgoed. Geef je hond dus dagelijks de optie om te kauwen op iets. Meeste vinden het ook zelfs super fijn om op iets te kauwen en is dus een leuke bezigheid voor hun.

Controleer het gebit van je hond regelmatig

Dan nog kan er tandaanslag of tandplak op de tanden komen met een slecht ruikende adem als gevolg. Tandsteen dat niet tijdig verwijderd wordt kan ernstige tandproblemen veroorzaken. Controleer regelmatig het gebit van je hond en doe een jaarlijkse controle bij de dierenarts. Het is dan dus ook heel handig dat je jouw hond van jongs af aan laat wennen aan gebitscontrole.

Hoe ziet een gezond gebit er uit?

Het tandvlees zou er rozig moeten uitzien en kan pigmentvlekken hebben, deze betekenen niks. Is het bloedrood dan heeft je hond een ontsteking en rode vlekken komen door bloedingen. Is het tandvlees wit dan is dit door shock of bloedarmoede. Is het eerder blauw/paars dan betekent dit zuurstoftekort. Geel tandvlees betekent leverproblemen.

Een gezond gebit heeft mooie witte tanden, zie je geel of bruin dan heeft je hond tandplak. Als jouw hond plots te veel kwijl produceert dan kan dit ook duiden op tandproblemen. Een gezonde hond stinkt nooit uit zijn bek, kijk het gebit goed na en poets de tanden en ga even op een dierenartsbezoek moest je hond toch rieken uit zijn bek.

Hulpmiddelen

We hebben verschillende hulpmiddelen voor het poetsen van de tanden van je hond. We hebben tandenborstels, tandkrabbertjes, vingertandenborstels, tandpasta (met smaak), tand gaasjes (gedrenkt in poeder), tandpoeder,...

Hoe vaak moet ik tanden poetsen hond

Het allerbelangrijkste is dat je dit regelmatig doet. Dit zal afhangen van hond tot hond. Sommige honden hebben sneller last aan hun tanden dan anderen. Honden die veel kauwen op beenderen en kauwspeelgoed zullen minder poetsbeurten nodig hebben. 2x per week zal zeker voldoende zijn.

Wist je dat: Wist je dat 70% van de honden boven de 3 jaar last heeft van tandproblemen?

Conclusie: Het is dus degelijk wel noodzakelijk om de tanden van onze honden te poetsen.
Na het schrijven van deze blog ga ik de tanden van mijn hond extra goed verzorgen, jij ook?

Dit artikel werd geschreven door Lisa van Just Russel. Just Russel levert gepersonaliseerde hondenvoeding gratis aan huis in België en Nederland. Leer meer over honden en hondenvoeding op www.justrussel.com

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen