Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Misvattingen over honden

blog-header

Hoewel we al vele jaren met honden leven, heersen er nog veel misvattingen over honden en hun gedrag. Mede door deze misvattingen komt nog vaak miscommunicatie voor tussen hond en mens. Deze miscommunicatie kan uitlopen tot onnodige conflicten en in extreme gevallen kan er zelfs onrecht worden aangedaan aan de hond.

Het is daarom de hoogste tijd om deze misvattingen te ontkrachten en te vertellen hoe het nu wel zit. In deze blog over misvattingen zullen we dan ook de volgende mythes behandelen:

1. Honden kwispelen wanneer ze blij zijn
2. Honden kijken schuldig wanneer ze weten dat ze iets fout hebben gedaan
3. Honden zijn wolven en daarom moeten ze ook als wolven behandeld worden
4. Honden zijn roedeldieren

Honden kwispelen wanneer ze blij zijn

Het is misschien wel de oudste en meest gebruikte mythe over honden. De staart van een hond is een essentieel onderdeel bij het communiceren van een hond. De hoogte, de beweging, de snelheid en zelfs de spanning in de staart zijn belangrijke factoren in de communicatie.

Zo is een late tot middelhoge kwispel een teken van ontspanning of juist van onrust, een hoge snelle kwispel is een teken van een blije, opgewonden of juist alerte hond. Om de juiste stemming te peilen zal je de staart samen met de rest van het lichaam moeten lezen.

Honden kijken schuldig wanneer ze weten dat ze iets fout hebben gedaan

Ook dit is een oude en vaak gebruikte mythe over honden. ‘Schuldige’ honden zullen vaak grijnzen, een poot optillen en op hun zij of rug rollen, of ze kruipen met de staart tussen de benen richting de eigenaar bij wie ze proberen de handen of het gezicht te likken. Deze manier van communiceren wordt vaak verward met schuldgevoel, terwijl het in feite conflict vermijdend gedrag is.

Vaak zeggen hondeneigenaren dat hun hond schuldig kijkt wanneer ze thuiskomen, zonder dat er wangedrag is vertoond. Dit kan verklaart worden door associatief leren. Het proces waarbij een hond leert dat een bepaald gedrag een specifiek gevolg heeft. Het kan dus goed zijn dat de volgende keer wanneer je hond je schuldig aankijkt, hij je eigenlijk wil vragen niet tegen hem te schreeuwen of dat je er eng uit ziet.

Honden zijn wolven en daarom moeten ze ook als wolven behandeld worden

Dat honden van wolven afstammen is waar, maar dat ze het zelfde gedrag vertonen en het zelfde zijn is een mythe. Wanneer je honden met wolven vergelijkt is dat het zelfde als wanneer je mensen met chimpansees vergelijkt.

Honden delen wel degelijk genen met wolven en hebben ook juveniele kenmerken als de voorouderlijke wolven, maar honden hebben zich als soort zo geëvolueerd en gespecialiseerd dat toch een heel anders ras zijn dan de wolf.

Honden zijn roedeldieren

Mede door de mythe dat honden het zelfde leven en gedragen als wolven is ook aangenomen dat honden roedeldieren zijn. In een 10 jaar durend onderzoek op het gebied van diergedrag is laten zien dat dit niet het geval is.

Gedomesticeerde honden vormen geen samenhangende roedels, maar tijdelijke groepen met een losse structuur. In deze groepen is het een komen en gaan van individuen, wat een eigenschap is die je niet ziet bij wolvenroedels.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.