Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mastceltumor bij honden

blog-header

Een mastceltumor is de meest voorkomende huidtumor bij honden. Bij katten komen mastceltumoren wel voor, maar niet zo vaak als bij honden. Diverse hondenrassen, zoals de Boxer, Weimaraner en de Mopshond, hebben vaker last van mastceltumoren.

Mastceltumoren

Mastceltumoren kunnen er op diverse manieren uitzien. De tumor kan bijvoorbeeld sprekend lijken op een vetbult, maar kan ook op een zwerende open wond lijken. Typisch voor een mastceltumor is dat de bult soms groter of juist kleiner wordt. Dit komt door de functie die normale mastcellen in het lichaam hebben.

Normale mastcellen zijn ontstekingscellen die bepaalde stoffen, zoals histamine, afgeven. Histamine veroorzaakt een zwelling van de huid. Als een mens bijvoorbeeld door een wesp wordt gestoken, zullen mastcellen histamine afgeven. Ook mastceltumoren kunnen histamine afgeven. Dit zorgt ervoor dat de tumor de ene keer groter en de andere keer kleiner wordt.

Mastceltumor kwaadaardig?

De mate van kwaadaardig verschilt per mastceltumor. De ene mastceltumor zal nooit groot worden en niet uitzaaien, de andere mastceltumor kan heel groot worden, veel last geven en makkelijk uitzaaien. Aan de hand van weefselonderzoek kan een patholoog hier meer over zeggen. Als een mastceltumor uitzaait, is het naar de dichtstbijzijnde lymfeklier, de lever of de milt. De tumor zal zelden naar de borstholte uitzaaien.

Hoe kun je een mastceltumor behandelen?

Mastceltumoren kunnen worden behandeld door een operatie, bestraling of met medicijnen. Mocht er nog tumorweefsel aanwezig zijn, dan is een nabehandeling door middel van bestraling aan te raden.

Bij de Universiteit van Utrecht is een speciale bestralingsunit waar dit mogelijk is. Vaak zijn mastceltumoren niet zo makkelijk ruim te verwijderen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de tumor op een onderpoot of op de neus zit.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.