Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mag een hond tomaat eten?

Mag een hond tomaat eten

Als hondeneigenaar kan je je afvragen of tomaten veilig zijn om op te eten. Er is veel informatie over het onderwerp, wij vertellen je alles wat je moet weten over elk onderdeel: het rijpe fruit, de stengels en bladeren, evenals de bloeiende plant.

Tomatenvruchten

Honden kunnen absoluut de tomatenvrucht eten. Kleine hoeveelheden kunnen geen kwaad, veel honden zullen het erg lekker vinden. Hoewel ze niet giftig zijn, moet een hond niet te veel tomaat gevoerd worden omdat dit maagklachten kan veroorzaken.

Tomaten zijn zuur, wat problemen kan veroorzaken bij een hond met een gevoelige maag. Zorg ervoor dat je met kleine hoeveelheid begint om te zien hoe de hond reageert, net zoals je dat zou doen bij het introduceren van nieuw hondenvoer.

Gekookte tomaten en tomatenpulp

Gekookte tomaten zijn veilig voor honden, net als rijpe tomaten, en tomatenpuree is een veelgebruikt ingrediënt in veel hondenvoer. Tomatenpulp wordt gemaakt van het rijpe fruit en bevat schil, vruchtvlees en zaden. Het is een veel voorkomend bijproduct van de menselijke voedselproductie.

Waarom denken mensen dat tomaten giftig zijn voor honden?

De tomaat is een lid van de nachtschadefamilie van planten. Omdat bekend is dat sommige andere leden van deze familie zeer giftig zijn, roept dit twijfel op of de meer algemeen geconsumeerde planten echt gezond zijn voor honden.

Giftige tomaten in tomatenplanten

Er zitten potentieel giftige stoffen in tomaten, dit wordt ook wel tomatine genoemd. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Rijpe tomaten bevatten echter zo'n kleine hoeveelheid dat - zelfs als je hond veel consumeert - het niet direct een probleem is wat betreft toxiciteit. Onrijpe tomaten bevatten iets meer tomatine, maar het verschil is klein. Tomatine komt het meest voor in de tomatenplant zelf, maar ook in de bloemen, bladeren en kleine stengels.

Toch vormen de bloemen, stengels en bladeren niet echt een grote bedreiging voor honden. De kans dat een hond genoeg van de plant binnenkrijgt om ernstige schade aan te richten is erg klein. Milde gastro-intestinale klachten zijn de meest waarschijnlijke uitkomst wanneer honden tomatengroen eten.

Grote grazende dieren zijn de grootste zorg als het gaat om toxiciteit van tomatenplanten vanwege de hoeveelheid plantaardig materiaal die ze consumeren.

Hebben tomaten gezondheidsvoordelen voor honden?

Tomaten kunnen absoluut goed zijn voor honden, daarom gebruiken zoveel fabrikanten van huisdiervoeding ze in hun formules. Tomaten hebben veel oplosbare en onoplosbare vezels. De pulpvorm heeft meer vezels dan hele tomaten, omdat de vloeistof uit de pulp wordt verwijderd, waardoor alleen de vezelige delen van de vrucht achterblijven.

Vezels helpen een gezonde spijsvertering te ondersteunen en de bloedsuikerspiegel van een hond stabiel te houden. Tomaten bevatten ook antioxidanten en een aantal belangrijke vitamines en mineralen, zoals kalium, vitamine C en vitamine K. De hoeveelheid van deze voedingsstoffen in de tomaat of tomatenpuree is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het fruit.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen