Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mag een hond kattenvoer eten?

Mag een hond kattenvoer eten

Er is iets met kattenvoer dat het vrijwel onweerstaanbaar maakt voor een hond. De meeste honden, ongeacht ras, leeftijd en hoe braaf ze zijn, zullen ruiken en eten van kattenvoer als het beschikbaar is. Maar is het eten van kattenvoer slecht voor een hond? Dit is wat je moet weten over hondenvoeding en of het veilig is voor honden om kattenvoer te eten.

Wat is het verschil tussen hondenvoer en kattenvoer?

Honden zijn alleseters en kunnen daarom een ​​gevarieerder dieet volgen dat zowel plantaardige als dierlijke ingrediënten bevat. Aan de andere kant zijn katten echte carnivoren, wat betekent dat ze alleen dierlijke eiwitten eten en hogere eiwit- en vetbehoeften hebben dan honden. Bovendien hebben katten 11 essentiële aminozuren nodig die door hun dieet worden verstrekt, terwijl honden 10 aminozuren nodig hebben. Het extra aminozuur dat katten nodig hebben, is taurine.

Om aan deze hogere voedingsbehoeften te voldoen, moet commercieel kattenvoer hogere eiwit-, vet- en taurineconcentraties bevatten dan commercieel hondenvoer. Dit houdt in dat alle commerciële hondenvoeding voor katten een voedingstekort heeft. Voor honden maakt het grotere eiwit- en vetgehalte van kattenvoer het echter smakelijker, geuriger en daarom aantrekkelijker, en stelt het in staat om aan de voedingsbehoeften van een hond te voldoen of deze zelfs te overtreffen.

Is het veilig voor een hond om kattenvoer te eten?

Een hond die het voedsel van zijn katachtige vriend eet, hetzij af en toe of zelfs in plaats van zijn eigen voedsel, is niet per se 'slecht' voor de gemiddelde volwassen hond.

Wanneer kattenvoer veilig is voor honden

Voor sommige honden, zoals honden die kanker bestrijden en gewichtsverlies, spierverspilling en een slechte eetlust ervaren, kan kattenvoer zelfs een ideaal alternatief zijn voor veel hondenvoer.

Kattenvoer is over het algemeen smakelijker, levert meer calorieën per portie en biedt in deze gevallen een meer voedingsgebalanceerde optie in vergelijking met veel zelfgemaakte diëten. Evenzo kunnen kattenbrokjes gezondere, uitgebalanceerde traktaties of trainingsbeloningen opleveren in vergelijking met sommige algemeen gebruikte menselijke voedingsmiddelen, zoals kaas, kip of pindakaas, die een geconcentreerde hoeveelheid van voornamelijk één voedingsstof bevatten.

Wanneer kattenvoer schadelijk is voor honden

Voor andere honden kan het consumeren van kattenvoer, zelfs af en toe een traktatie, problematisch worden als er onderliggende redenen zijn waarom overtollig eiwit of vet niet ideaal is.

  • Een hond met een gevoelig maagdarmkanaal kan overgeven of diarree hebben na het eten van kattenvoer omdat het voer simpelweg te rijk is
  • Een hond met een nier- of leverziekte moet gematigde hoeveelheden proteïne consumeren, geen overmaat, om een ​​optimale werking van die organen te bevorderen
  • Een zwaarlijvige hond, of een hond met aanleg voor het ontwikkelen van pancreatitis (bijv. Veel Schnauzers), moet een vetarm dieet volgen om gewichtsverlies te bevorderen of pancreasontsteking te beperken

Voor al deze honden kan het voeren van elke hoeveelheid commercieel kattenvoer, of het nu zeldzaam of langdurig is, gezondheidsproblemen verergeren.

Vraag een dierenarts naar de voedingsbehoeften

Dus hoe goed of slecht kattenvoer is voor de gezondheid kan sterk verschillen per hond. Voor de meeste gezonde volwassen honden betekent dit dat je je geen zorgen meer hoeft te maken dat hij af en toe deelneemt aan een traktatie voor katten. Als je echter vragen hebt, neem dan contact op met een dierenarts voor advies over kattenvoer, in welke hoeveelheid dan ook, geschikt kan zijn voor een hond.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen