Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Maagkanteling bij de hond

blog-header

Maagkanteling bij de hond, ook wel maagtorsie genoemd, is een levensbedreigende aandoening voor een hond. Zeker wanneer de hond niet op tijd wordt behandeld. Tevens is het enorm pijnlijk voor de hond. Over het algemeen komt maagkanteling/maagtorsie veel voor bij grote hondenrassen.

Wat is maagkanteling?

Wanneer er sprake is van maagkanteling bij een hond, is er sprake van teveel gas in de maag. Het gas kan lijf van de hond niet uit waardoor er als het ware een ballon ontstaat. De maag draait vervolgens om zijn as heen. Het gevolg hier van is dat de in- en uitgang van de maag afgekneld raken.

Oorzaak

De precieze oorzaak voor maagtorsie is niet bekend. Ondanks dat er geen specifieke oorzaak bekend is, zijn er wel factoren bekend die een mogelijke rol spelen bij deze aandoening. Zo is het bekend dat grote rassen een groter risico lopen om maagkanteling te krijgen. Tevens speelt de voeding van een hond ook een belangrijke rol. Hierbij kun je denken aan te snel eten, te veel drinken, eten vanaf een verhoging, een te grote maaltijd of te kleine brokjes.

Symptomen van een maagkanteling

Als een hond last heeft van maagkanteling kunnen zich verschillende symptomen voordoen . Het is belangrijk om deze symptomen op tijd te herkennen. Als er sprake is van maagtorsie moet er snel gehandeld worden. Symptomen die kunnen voorkomen zijn:

  • De hond is rusteloos
  • De hond moet braken, echter komt er niets uit
  • Overmatig kwijlen
  • Opgezette buik
  • De hond ademt snel
  • Snelle hartslag
  • De hond jankt omdat hij/zij pijn heeft

Behandeling

Wanneer je bij je hond bepaalde symptomen van maagtorsie herkent is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. In eerste instantie zal door middel van een slangetje worden geprobeerd om het gas uit de maag te halen. Deze behandeling is echter niet mogelijk wanneer de maag al gedraaid is. In dit geval zal de hond geopereerd worden, waarbij de maag wordt teruggedraaid. Vervolgens zal er alsnog een poging worden gedaan om door middel van het slangetje de gassen uit de maag te laten ontsnappen. In het uiterste geval, als de maag te opgezwollen is, moet de maag opengesneden worden.

Maagkanteling voorkomen

Om maagkanteling te voorkomen bij de hond is het belangrijk om op de hond op een juiste manier te voeren. Hierbij kun je denken aan:

  • Laat het eten van de hond zakken, wacht ongeveer 1 tot 2 uur voor het wandelen of spelen
  • Plaats de voerbak op de grond
  • Voer meerdere keren per dag in plaats van heel veel in een keer

Door deze maatregelen te nemen is de kans op een maagkanteling kleiner, maar helemaal uitsluiten is niet mogelijk.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.