Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Loopsheid: wat moet je weten?

blog-header

Loopsheid is beter gezegd de oestrische cyclus. Tijdens deze cyclus kunnen teefjes zwanger raken. Het is gelijk aan de menselijke menstruatie.

Wat zijn de symptomen?

Teven bloeden uit de vagina en moeten vaker plassen. Verwacht niet dat het bloeden te vergelijken is met een menselijke vrouw. Voor kleine honden is het meestal niet veel en het kan nodig zijn om veel aandacht te besteden aan de pup om haar eerste cyclus te identificeren. Misschien wel het meest opvallende symptoom zijn rondhangende reutjes rondom je teefje.

Wanneer is een hond loops?

Het gemiddelde teefje heeft haar eerste cyclus bij ongeveer zes maanden oud. Sommige honden beginnen eerder en sommige later. Als je een nieuw teefje hebt moet je haar in de gaten houden en er op letten wanneer ze haar eerste cyclus heeft. Als ze 14 maanden oud is en nog steeds niet loops is geweest moet je de dierenarts inschakelen.

Hoe lang duurt de loopsheid?

Het gemiddelde is drie weken.. Bij sommige honden duurt het slechts twee weken, terwijl het bij anderen wel tot vier weken duurt.

Hoe vaak zal ze loops zijn?

De meeste teefjes hebben een regelmatige cyclus meestal om de zes tot acht maanden. Het is heel typisch dat ze twee keer per jaar loops zijn.

Wanneer kan ze zwanger worden?

Ze kan alleen zwanger worden wanneer ze loops zijn. Sommige fokkers testen voor progesteron niveaus voor identificatie van de meest vruchtbare dagen, maar meestal zijn dat de meest vruchtbare dagen (dag 11 tot 15 van haar cyclus).

Let op ā€“ als ze loops is zal het teefje vaak reutjes toelaten om haar te dekken. Er zijn maar weinig teven die het accepteren als ze niet loops zijn.

Kan ze zwanger raken in haar eerste cyclus?

Ja. Maar verantwoordelijke fokkers zullen over het algemeen een hond niet zo vroeg laten fokken. Om te beginnen moet je genetische testen laten doen. Een aantal ernstige problemen zoals heupproblemen zul je namelijk niet zien totdat een hond ongeveer 2 jaar oud is.

Kan ik met haar wandelen tijdens deze cyclus?

Ja, met voorzichtigheid. Ze heeft geen problemen met bewegen maar ze is een wandelende magneet voor reuen.

Zelfs de best getrainde en goed opgevoede teef zal bezwijken door de hormonen. Laat haar nooit naar buiten in haar eentje, zelfs in een tuin met een hek of schutting of als er de kans is dat er reuen in de buurt zijn. Neem haar bijvoorbeeld mee voor een wandeling in het bos en rijd weer terug naar huis. Anders zal de geur van haar urine en vaginale afscheiding een pad maken naar je woning.

Wanneer mag ik haar steriliseren?

Het antwoord op dat is in 25 jaar veel veranderend. Mensen worden verteld om hun hond door ten minste een cyclus te laten gaan. Vandaag de dag doen dierenartsen het veel eerder. Sommige dierenartsen steriliseren zo vroeg als 6 weken oud. Praat met de dierenarts over je hond en de dierenarts zā€™n voorkeuren. De staat van de diergeneeskunde is ook veel verbeterd in de afgelopen 25 jaar.

Als ik haar niet laat steriliseren, zal ze in de menopauze gaan?

Nee, haar vruchtbaarheid kan weigeren, maar ze zal niet in de menopauze gaan net als een mens. Ze zal haar vermogen om zwanger te worden niet verliezen.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.