Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Lichaamstaal bij honden

blog-header

Honden communiceren voornamelijk door lichaamstaal. Met de stand van oren en staart en daarbij de rest van het lichaam wordt aangegeven hoe de hond zich voelt. Wij mensen hebben inmiddels haast afgeleerd om te reageren op lichaamstaal. Die heeft plaats gemaakt voor stemgeluid.

Toch is lichaamstaal heel belangrijk (er zijn niet voor niets cursussen voor professionele pokerspelers) en als onze houding niet klopt met wat wij zeggen, voelt dat toch vreemd.

Lichaamstaal zonder confrontatie

Honden die contact zoeken zonder confrontatie, nemen een lagere houding aan ten opzichte van de andere honden. Dit werkt conflict vermijdend en agressie remmend. Honden nodigen elkaar uit tot spel door te zakken door de voorpoten en hun kont de lucht in te gooien. Meestal is de bek hierbij geopend. Wanneer de uitgedaagde partij niet reageert kan een vorm van spanning ontstaan; honden gaan dan kwispelen als vorm of schudden zich uit om te ontladen.

Lichaamstaal met confrontatie

Wanneer een hond wil provoceren, benadert hij met een hoge houding. Hierbij wordt soms gekwispeld maar vaak ook niet. De bek is gesloten en er wordt oogcontact gemaakt. De benaderde hond zal reageren door zijn zijkant te tonen, oogcontact te vermijden en een lagere houding aan te nemen. Vaak worden de nodige stress-signalen getoond. Wanneer de hond met eenzelfde houding reageert, ligt een conflict op de loer.

Als een hond in deze houding op jou afkomt, maak geen oogcontact en draai hem jouw rug toe. Blijf wel staan en ga niet rennen.Verzoek vervolgens de eigenaar zijn hond te roepen.

Conflict vermijden

Conflicten doen zich vrijwel uitsluitend voor wanneer het relatieve houdingsverschil tussen twee honden klein is. Er is dan heel weinig nodig om de vlam in de pan te laten slaan.

We praten hier over sociaal vaardige honden. Honden die het sociaal repertoire onvoldoende of slecht beheersen hebben vaak een lagere agressiedrempel. Wat overigens niet betekent dat honden met een lage agressiedrempel per definitie niet sociaal vaardig zijn. Het is werkelijk fascinerend om te zien als je eenmaal geleerd hebt naar honden te kijken op die manier. Honden gebruiken lichaamstaal om contact te zoeken of juist uit de weg te gaan.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.