Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Leiding geven aan de hond

blog-header

Leiderschap dwing je niet af door te slaan, te schoppen of je hond te straffen. Leiderschap verdien je, het is zoals met respect, dat verdien je ook of niet en dwing je zeker niet af. Nog steeds zijn er mensen overtuigd van het feit dat straffen, door opsluiting, stroom of wat dan ook, een positief effect heeft op leiderschap. Dit is niet het geval. Het enige wat je ermee bereikt is een onstabiel karakter, angst en terughoudendheid.

Je kunt een goede leider zijn voor je hond. Sommige honden hebben er wat moeite mee om het baasje als leider te accepteren. Dit beeld wordt toch echt gevormd door de waarnemingen van de hond en is dus altijd het gevolg van het handelen van het baasje.

Verschillende technieken om aan te leren

Er zijn technieken om jezelf boven de hond te plaatsen, al zullen de meeste honden zich vanzelf schikken en je accepteren als leider van de roedel. Ik noem een aantal toepasbare technieken om dit voor je hond te verduidelijken. Eet eerst zelf. Smak desnoods met je eten om te laten zien dat jij het lekkerste eten hebt. Als je klaar bent, geef je je hond te eten.

De lagere in rang eet altijd als laatste en krijgt niet het lekkerste eten. Die biefstuk eet je immers zelf op. Wanneer je terug komt van je wandeling, stap dan eerst zelf door de deur. De hond moet je volgen. Niet andersom. Laat je niet de pas afsnijden door je hond. Je bent de leider dus de hond mag je niet afsnijden. Andersom mag wel en de hond moet dit accepteren.

Spelletjes

Wanneer je spelletjes speelt met je hond, ben dan eigenaar van het speeltje. Jij bepaalt wanneer er gespeeld mag worden. Je bepaalt ook wanneer het spel stopt. Je hond krijgt dan niet het speeltje, dat is van de baas. Haal het speeltje weer tevoorschijn wanneer je weer gaat spelen.

Honden zijn meester in het herkennen van signalen. Onderschat dit niet. Een hond leest je letterlijk. Laat je hond ook wat doen voor zijn beloning. Hiermee leer je hem dat niet alles vanzelf gaat. Het oefenen van bepaalde commando’s in combinatie met een beloning is een erg leuk spel, voor zowel baas als hond.

Je kunt je hond ontzettend veel leren en je hond zal echt respect voor je hebben wanneer je hem geeft wat hij nodig heeft. Hierdoor kan je trots op hem zijn. Mensen die aan een hond beginnen en er niets mee doen en later alleen maar op hem mopperen omdat hij niet luistert moeten gewoon niet aan een hond beginnen. Wanneer je je hond en zijn lichaamstaal goed begrijpt en hiernaar handelt, komt leiderschap vanzelf en heb je er een ontzettend trouwe vriend bij.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.