Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Laat de hond spelen met andere honden

blog-header

Voor honden is het belangrijk dat zij met soortgenootjes kunnen spelen. Hierdoor leren ze het echte hondengedrag en de hondentaal. Hondentaal zit in de genen van honden, maar het ten uitvoer brengen is iets heel anders. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten honden. Kleine, grote, met een hoge en een lage staart en met haar voor hun ogen. Honden herkennen van oudsher diverse soorten houdingen.

Wolfachtige honden

Maar vroeger waren er alleen wolfachtige honden. Het kan voor honden onderling best een probleem zijn om de taal juist te interpreteren. Een hond met een hoge staartaanzet geeft een bepaald signaal af, terwijl deze hond dat waarschijnlijk niet zo bedoelt. Hij kan alleen niet anders, dat is zijn bouw. Het van jongs af aan laten spelen van je pup met andere, goed gesocialiseerde honden helpt enorm. Later is de kans op afwijkend gedrag een stuk kleiner en zal je hond niet zo snel uitvallen naar andere honden.

Let wel op, er zijn mensen genoeg die zeggen dat hun hond sociaal is maar eigenlijk een gebrekkige opvoeding heeft gehad. Deze honden kunnen het gedrag van je pup tekenen voor het leven. Wanneer je hond zich onderdanig opstelt als jonge pup, en hij wordt toch gebeten dan kan zijn gedrag veranderen van onderdanig naar dominant of angstig. Verweer blijkt immers de enige verdediging te zijn, denkt je hond. Voorkom dit soort dingen door je hond alleen om te laten gaan met goed opgevoede honden. Dit is moeilijker dan je wellicht denkt.

Samen spelen zonder hinder

Als je de honden laat spelen, kies dan een verantwoorde plaats waar ze ook echt samen kunnen spelen, op straat is dus geen goede optie. Vaak heb je ergens een afgezet stuk bos, of grasveld en daar kunnen de honden dan op neutraal terrein kennis maken. Daarnaast is het belangrijk dat de honden rustig aan kennis kunnen maken, je kunt ze aan de riem even laten snuffelen, als ze dan naar elkaar kwispelen en ze willen aan de riem al spelen dan gaat het vaak ook goed wanneer ze los lopen.

Als de honden hun staarten omhoog hebben en tegen elkaar grommen dan moet je nog eens even goed nadenken of dat je ze samen laat spelen, vaak wordt dit niet gedaan. Dit heeft ook met rangorde en dominantie te maken. De honden moeten hun plaats kennen en dat is aan de riem vaak lastig te bepalen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.