Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kunnen honden tegen sigarettenrook?

Kunnen honden tegen sigarettenrook

Passief roken is niet alleen schadelijk voor de menselijke gezondheid, er is onlangs gesuggereerd dat het ook een potentieel gevaar voor huisdieren vormt. Uit recent onderzoek is gebleken dat honden, katten en kleine dieren zoals cavia's en vogels evenveel risico lopen op passief roken als mensen. Andere onderzoeken hebben vergelijkbare bevindingen aangetoond.

Waarom lopen huisdieren een hoog risico op passief roken?

Veel huisdieren vinden het heerlijk om zich bij hun eigenaren te nestelen of in de buurt te blijven, waardoor ze meer rook inademen. Ze brengen meestal meer tijd in het huis door dan hun eigenaars en liggen op tapijten en meubels bedekt met kankerverwekkende deeltjes.

Die deeltjes kunnen zich ook op hun vacht nestelen, zodat huisdieren ze vervolgens kunnen inslikken terwijl ze zichzelf verzorgen. Afgezien van de risico's, kan de geur van tabaksrook ook onaangenaam zijn voor huisdieren, omdat ze veel krachtigere reukzin hebben dan mensen. Meeroken kan ook aandoeningen zoals bronchitis en astma verergeren.

Wat zijn de gevaren van passief roken voor honden?

Er zijn aanwijzingen dat tabaksrook het risico op neuskanker bij honden verhoogt. Maar niet alle gevallen van dit soort kanker bij honden zullen te wijten zijn aan passief roken. Of je nu een roker bent of niet, het is belangrijk om ademhalingsmoeilijkheden of ernstige neusafscheiding bij een huisdier in de gaten te houden, omdat dit een teken van ademhalingskanker kan zijn, hoewel het zelden de oorzaak is.

Wat zijn de gevaren van passief roken voor katten?

Katten lopen meer risico dan andere huisdieren door zelfverzorging waardoor ze de giftige deeltjes kunnen opnemen. Dit in combinatie met het regelmatig inademen van sigarettenrook, kan mogelijk het risico op bloedkanker, lymfoom en mondkanker verhogen.

Wat kan ik doen om mijn huisdier te beschermen als ik rook?

Niet roken rondom een huisdier is de enige manier om ze volledig te beschermen. Buiten roken helpt en een sigaret in een andere kamer hebben vermindert de hoeveelheid rook die ze inademen, maar lost het probleem niet op, omdat de deeltjes nog steeds op je kleding en meubels in de buurt achterblijven. Goede ventilatie om rokerige luchtstagnatie te voorkomen is cruciaal en regelmatig stofzuigen van stoffering helpt ook de hoeveelheid potentieel gevaarlijke deeltjes in het huis te verminderen.

Elektronische sigaretten

Hoewel er geen studies zijn geweest die suggereren dat dampen van elektronische sigaretten gevaar voor huisdieren opleveren, bestaat er een risico op vergiftiging als ze worden ingeslikt. Hoewel elektronische sigaretten een beter alternatief zijn voor schadelijke tabaksrook, moet je ze dus goed buiten bereik van huisdieren houden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen