Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kunnen honden menselijke zwangerschap voelen?

Kunnen honden menselijke zwangerschap voelen

Kunnen honden aanvoelen of je zwanger bent, voordat je dit zelf weet? Dit is wat onderzoek zegt over honden die zwangerschap kunnen voelen.

Anekdotisch is het bekend dat honden hun zwangere baasje meer gaan volgen of plotseling overbezorgd worden. Hoewel er (nog) geen onderzoek is dat aantoont dat honden zwangerschap bij mensen kunnen voelen, is het echt niet zo moeilijk om aan te nemen dat ze dit daadwerkelijk kunnen.

Als je tijdens de zwangerschap veranderingen in het gedrag van je hond opmerkt, kan dit verband houden met verschuivingen in jouw hormonen en veranderingen in het gedrag - meerdere onderzoeken tonen aan dat honden dit kunnen voelen.

Veranderingen in je zwangerschapshormonen

Receptoren in de neus van een hond kunnen hormonen opnemen. Onderzoek suggereert dat de hormonen die door het lichaam worden uitgestoten, kunnen leiden tot een verandering in lichaamsgeur die zelfs door andere mensen waarneembaar is. Daarom is het aannemelijk dat honden ook de hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap kunnen oppikken.

Tijdens de zwangerschap wordt je lichaam gevuld met een nieuwe cocktail van hormonen. De niveaus van humaan choriongonadotrofine (hCG) in het bloed schieten bijvoorbeeld omhoog van ongeveer 50 mIE/l max in week 3 van de zwangerschap tot 426 mIE/l in week 4 en 288.000 in de laatste weken van het eerste trimester. Oestrogeen-, progesteron- en prolactinespiegels stijgen ook tijdens de zwangerschap.

Ondertussen is het reukvermogen van honden notoir gevoelig: wetenschappers zeggen dat ze wel 100.000 keer beter kunnen ruiken dan de mens, waardoor ze een breed scala aan chemische verbindingen kunnen oppikken.

Net als wij hebben honden niet één maar twee reukzintuigen. Je pikt belangrijke overlevingsdingen op, zoals voedselgeuren. De andere - bekend als Jacobson's orgel of vomeronasaal orgaan - pikt op wat bekend staat als feromonen. Deze chemische verbindingen geven signalen door aan andere honden, waardoor ze bijvoorbeeld de bereidheid van een hond om te paren en mogelijk zelfs de gezondheid van een andere hond kunnen detecteren.

Met behulp van dat ongelooflijke reukvermogen is aangetoond dat honden gezondheidsproblemen bij mensen met nauwkeurigheid kunnnen opsnuiven. Meerdere onderzoekers suggereren dat honden kanker kunnen detecteren, waaronder prostaat-, colorectale, eierstok- en longkanker, evenals infectieziekten zoals COVID-19 en malaria - soms door alleen maar aan iemands adem te snuiven - met bijna 100% nauwkeurigheid.

Het is aangetoond dat honden lage of hoge bloedsuikerspiegels detecteren bij mensen met diabetes of lichaamsgeuren die optreden vóór een aanval, en ze kunnen worden getraind om eigenaren te waarschuwen door te jammeren of hun handen te likken. Gezien deze vermogens lijkt het detecteren van veranderingen in de zwangerschapshormonen van een mens niet ondenkbaar.

Veranderingen in gedrag

Honden zijn zeer attent en sociaal responsief, vooral met hun baasjes. Ze merken kleine veranderingen in het gedrag van een baasje op, en daarom zijn sommigen opgeleid om geregistreerde metgezellen voor emotionele steun te zijn voor mensen met PTSS, angst, depressie en andere psychische stoornissen.

Tijdens de zwangerschap kan het gedrag of routine veranderen op een manier dat een hond opmerkt. Een hond kan bijvoorbeeld merken dat je vermoeider bent dan normaal of dat je erg misselijk bent.

Verandert het gedrag van een hond tijdens een zwangerschap?

Zelfs als de hond kan voelen dat je zwanger bent, betekent dit niet noodzakelijk dat zijn gedrag zal veranderen. Hoewel sommige honden misschien meer beschermend en aanhankelijk worden, lijkt de jouwe misschien angstiger om je heen of gewoon onverschillig.

Kunnen honden voelen of je gaat bevallen?

Grote hormonale veranderingen in de niveaus van oxytocine, endorfine, prolactine en adrenaline spelen allemaal een belangrijke rol bij het op gang brengen en in stand houden van de zwangerschap en uiteindelijk de bevalling. Aangezien honden hormonen kunnen ruiken, kunnen ze mogelijk ook hormonale verschuivingen waarnemen die optreden als je gaat bevallen.

Er is geen harde wetenschap die bewijst dat een hond weet dat je zwanger bent of gaat bevallen. Maar als het lijkt alsof de hond zich tijdens de zwangerschap ongewoon gedraagt, zou het kunnen dat hij echt gevoelig is voor de veranderingen die in jouw lichaam plaatsvinden. Hoe dan ook, het is altijd een goed idee om de hond voor te bereiden op het verwelkomen van een nieuw gezinslid, ook voor de daadwerkelijke bevalling.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen