Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kunnen honden dromen?

Kunnen honden dromen

We kennen allemaal de stuiptrekkingen van de poten van onze honden terwijl ze slapen. Alle hondenbezitters hebben de dromerige capriolen van hun honden weleens gezien of gehoord. Maar dromen honden echt? En als ze dat kunnen, waar dromen ze dan over?

Wetenschappelijk onderzoek

Laten we dit wetenschappelijk bekijken: we weten dat mensen dromen hebben, omdat onderzoek heeft aangetoond dat de elektrische impulsen in de hersenen tijdens de slaap actief kunnen worden. Onderzoekers hebben vergelijkbare technieken gebruikt om dit bij honden te onderzoeken en te bepalen of die stuiptrekkingen het bewijs zijn van dromen, of toch van iets anders.

Met behulp van een elektro-encefalogram om te testen op hersengolfactiviteit tijdens slaap bij honden, ontdekten wetenschappers dat we nog meer gemeen hebben met onze harige vrienden dan we dachten. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat honden dromen, net zoals wij.

Slaappatroon

Je weet misschien al dat mensen 's nachts verschillende stadia van slaap hebben en dat dromen hoogstwaarschijnlijk op een specifiek punt in de slaapcyclus voorkomen. Ongelofelijk, dit lijkt ook te gebeuren bij honden!

Een hond komt in een slaapfase die REM wordt genoemd en staat voor snelle oogbewegingen. Op dit punt begint de ademhaling van de hond onregelmatiger te klinken en zullen zijn ogen sneller beginnen te bewegen. Je merkt misschien dat hun oogleden beginnen te flikkeren. In deze slaapfase zullen hondendromen het meest waarschijnlijk gebeuren.

Tekenen dat je hond droomt

Als je al hebt gemerkt dat je hond zich in een diepe slaapfase of REM bevindt, is de kans groter dat hij een droom zal hebben. Dit soort slaap gebeurt niet erg snel, dus het is minder waarschijnlijk dat het tijdens een snel dutje in de middag gebeurt dan een langere slaap. Tijdens REM wordt de ademhaling van de hond onregelmatig en zullen ze een snelle oogbeweging ervaren.

Andere tekenen van hondendromen? Net als mensen, lijken honden onbewust te reageren op droombeelden tijdens hun slaap. Je hoort misschien een gegrom, gejammer, gejank of een spinnend geluid. Ze kunnen bewegingen maken met hun poten, alsof ze zwemmen. Je kunt ook af en toe een trilling opmerken. Van honden is zelfs bekend dat ze in hun slaap blaffen en daarvan soms zelfs wakker worden.

Waar dromen honden over?

De meest intrigerende vraag van allemaal! Het wetenschappelijke onderzoek wijst er allemaal op dat onze honden dromen hebben, net als wij. Maar hoe kunnen we weten waar ze over dromen? Helaas zullen we het nooit echt weten tot de dag dat we in hun kop kunnen kijken of leren hoe ze blaffen en dit in een menselijke taal kunnen interpreteren.

Het is echter waarschijnlijk dat honden op dezelfde manier dromen als mensen, hun dagelijkse ervaringen herbeleven en hun gebruikelijke activiteiten uitvoeren. Dus als je hond normaal naar katten blaft en je merkt dat ze blaffen tijdens hun slaap, dromen ze misschien wel van de kat naast de deur. Wat we wel weten is dat kleine honden binnen hun slaappatroon vaker dromen dan grotere honden.

Droomt mijn hond of heeft hij een aanval?

Soms kunnen de symptomen van aanvallen van honden lijken op de tekenen dat hij aan het dromen is. Maar er zijn manieren om het verschil te zien. Aanvallen door honden zijn abnormale motorische reacties afkomstig uit de hersenen, terwijl hondendromen gewoon normale elektrische impulsen zijn. Ze kunnen hun wandeling van eerder op de dag opnieuw beleven, of zich herinneren dat ze een eekhoorn door een boom achtervolgden.

De tekenen van hondendromen zijn spiertrekkingen en peddelen van de poten, hoewel dit ook symptomen van een aanval kunnen zijn, presenteren ze zich op heel verschillende manieren. Zachte krampen tijdens een droom zullen slechts korte tijd duren, terwijl de stuiptrekkingen van een aanval veel langer kunnen duren, gewelddadiger kunnen zijn en over het algemeen voorkomen in ledematen die ook stijf zijn geworden.

Een hond met een aanval kan ook kwijlen of schuimen in de bek. Het is vooral duidelijk als een dier een aanval heeft gehad wanneer ze weer bij bewustzijn zijn. Een dromende hond zal prima lijken wanneer hij een beetje slaperig is, terwijl een hond die een aanval heeft gehad gedesoriënteerd en mogelijk angstig lijkt.

Hoe weet je of de hond een slechte droom heeft?

De tekenen dat een hond een slechte droom heeft, zijn net als de tekenen dat de hond angstig of geïrriteerd is als hij wakker is. Als de hond gewoon met zijn poten peddelt en opwinding maakt, heeft hij waarschijnlijk een goede droom, waarschijnlijk over het eten. Maar als een hond zeurt, huilt of gromt, dan kan het zijn dat hij een slechte droom heeft, waarin hij zich bedreigd of angstig voelt.

Wakker maken

Als je gelooft dat je hond een slechte droom heeft, is het het beste om hem niet te abrupt wakker te maken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om ze wakker te maken en ze te troosten. Het kan je hond een moment kosten om te beseffen dat hij niet meer slaapt en je niet wilt riskeren dat hij uithaalt alsof hij nog in de droom is. Hoewel het pijnlijk kan zijn om te zien hoe je hond een slechte droom ervaart, probeer je in te beelden dat dit volkomen normaal is.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen