Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kunnen honden denken als mensen?

Kunnen honden denken als mensen

Wetenschappers leren meer over de psychologie van de hond. Ooit geloofde men dat denken taal vereiste. Cognitie verwijst naar processen om kennis te verwerven en problemen op te lossen. Deze vaardigheden omvatten geheugen, aandacht, begrip en informatie. Er is ook een emotioneel aspect aan de psychologie van denken en antwoorden.

We ervaren onze honden als loyale metgezellen, bereid om onze commando's te leren, anticiperen op onze routines, met ons te werken en spelen en ons helpen onze problemen op te lossen. We profiteren van hun capaciteiten dankzij hun krachtige gevoel van geur en hun bereidheid om ons te beschermen. Maar hebben we al eens de tijd genomen om na te denken over het vermogen van honden om te denken zoals wij?

Signalen

Heb je ooit zeker geweten dat je wist wat jouw hond dacht door de uitdrukking op zijn gezicht? Het kan natuurlijk zijn dat je goed bent afgestemd op de gewoonten, instelling of lichaamstaal van je hond. Onze honden kunnen ons niet vertellen wat ze denken met woorden. Ze laten ons hun gedachten zien door hun gedrag en lichaamstaal. Als goede eigenaar van huisdieren, zal de relatie met een huisdier worden verbeterd door het vermogen om te observeren en te begrijpen wat de hond denkt. De tekens zijn duidelijk en worden uitgedrukt door de lichaamshouding, staart, oren, neus, mond en kop van de hond. Honden hebben een duidelijke manier om ons te vertellen wanneer ze willen spelen.

Honden zullen hun eigenaars en andere honden laten weten dat ze met een speeltje willen spelen. De voorpoten zijn verlengd en de achterkant staat omhoog. De hond kan je zelfs een snelle, kleine blaf geven alsof hij wil zeggen: "Laten we gaan!". De hond geeft je dus aanwijzingen van nieuwsgierigheid met een hoofdkanteling. Wanneer je het hoofd ziet kantelen, is de hond in de war en wacht op hij om duidelijke aanwijzingen te geven.

Huilt de hond terwijl je weg bent? Dat komt omdat een hond een sociaal wezen is. Als ze in het wild zouden leven, zou het gehuil het peloton oproepen. Maar in jouw thuissituatie laat een hond weten dat er gezelschap nodig is. Als een hond zich onzeker voelt kan hij gaan likken aan de neus of gapen, dit is dus niet uit verveling. Het is de manier van een hond om angst te uiten. Een hond zal plezier laten zien wanneer je samen een fijne tijd hebt en hij goed wordt geaaid.

Je zult zien dat je hond zijn ogen sluit en stilhoudt en de gevoelens van ontspanning en plezier toont. Een hond kan anticiperen op routines en beloningen. De waakzame hond bevindt zich in een voorwaartse houding, op de tenen. Je zult de oren naar voren en naar boven zien gaan. De neus zal nat zijn en de mond zal gesloten. Sommige honden zullen smeken om het commando in afwachting van de beloning, in combinatie met een flinke blaf om je te vertellen dat de hond klaar is om te gaan.

Geschiedenis van honden die denken zoals wij

Alle zoogdieren hebben enkele structurele kenmerken in de hersenen. Wetenschappers weten niet of zoogdieren een gemeenschappelijk begin hebben of dat de overeenkomsten zijn geëvolueerd uit het moeten oplossen van soortgelijke levensproblemen bij het vinden van voedsel, veiligheid en interactie met anderen van de eigen of andere soort.

Het hondenbrein lijkt op het menselijk brein, maar is kleiner. Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.

Ze hebben de wiskundige vaardigheden van een kind in de voorschoolse leeftijd. Honden hebben ook geheugenvaardigheden. Ze kunnen bekende mensen, dieren en plaatsen onthouden. Met hun buitengewone reukvermogen kunnen ze andere honden herkennen. Honden kunnen gevaar voelen. Ze jagen, leren zoekpatronen en kunnen leren onderscheid te maken tussen geluiden, geuren en signalen.

Honden zullen zelfs routines opstellen en anticiperen op de gewoonten van de mensen in hun huishouden. Deze talenten vertrouwen op cognitieve processen die helemaal niet verschillen van die welke mensen gebruiken om problemen op te lossen en zich aan te passen aan dagelijkse uitdagingen.

Wetenschap

Studies van het Canine Cognition Center van de Duke University onthullen meer over de hersenen van de hond. Een feit om te onthouden is dat, net als mensen, verschillende honden problemen anders kunnen oplossen. Deze verschillen zijn te wijten aan leeftijd, ervaring, kansen, motivatie en de aanwezigheid van ondersteuning. Honden lezen menselijke signalen en gedrag beter dan elke andere soort. In studies waarin experts signalen aan honden gaven, reageerden de dieren op de signalen van hun baasjes, niet van andere onbekenden. Net als kinderen op de leeftijd van een jaar, waren de honden attent op de signalen van hun familie.

De wetenschappers geloofden ook dat de studie aantoonde dat honden complexe sociale dieren zijn die begrijpen dat ze verschillende relaties hebben met verschillende mensen. Net zoals we oplettend moeten zijn om de signalen van onze hond te leren, zal een hond ook lichaamstekens en signalen opvangen.

In onderzoeken met een MRI of hersenscans hebben wetenschappers bewezen dat dezelfde hersengebieden oplichten voor woorden en beloningen die in het menselijk brein voorkomen. De linkerhersenhelft wordt bijvoorbeeld geassocieerd met taal bij zowel mensen als honden. Een andere bevinding is dat verschillende functies op dezelfde manier met elkaar worden geassocieerd in het brein van de hond.

Om aan te tonen, in het menselijk brein, tonen personen die goed zijn in wiskunde ook goede probleemoplossing in verbonden gebieden van het brein. Dit werkt precies hetzelfde bij honden. Waar mensen en honden verschillen, is de ontwikkeling van de frontale cortex. Dit is het deel van de hersenen dat wordt geassocieerd met redeneren op een hoger niveau - uitvoerende functies die gedrag en gedachten beheersen.

Dit kan de verschillen in honden en mensen verklaren als het gaat om impulscontrole. Een hond kan geweldig werk leveren door gehoorzaamheid te handhaven wanneer je aanwezig bent, maar dan dingen te doen die hij niet hoort te doen als je weg bent.

Trainen van de hond

Net zoals mensen van puzzels en kansen houden om onze hersenen te gebruiken om problemen op te lossen, zal een hond graag spelletjes spelen die hun probleemoplossend vermogen uitdagen. Deze spellen zullen ook profiteren van de instincten en natuurlijke talenten. Hieronder staan ​​enkele geweldige spelletjes die je met je hond kunt proberen:

  • Schattenjacht
    Deze game bouwt voort op het vermogen van de hond om geur en probleemoplossend te gebruiken om een ​​object te vinden. Begin met het succesvol maken voor de hond. Laat de hond "Zitten, blijven". Verberg vervolgens een favoriet speeltje op een plek die de hond gemakkelijk kan vinden. Je kunt beginnen door de hond te laten kijken hoe je het verbergt. Laat de hond vervolgens los om het speelgoed te vinden. Zodra de hond de taak begrijpt, kun je de complexiteit van het spel geleidelijk vergroten door meer plaatsen toe te voegen waar het speelgoed is verborgen en meer afleiding.
  • Verstoppertje
    Je kunt verstoppertje spelen door iets te verbergen waarvoor de hond is getraind om te zoeken. Laat de ene persoon de hond een "Zitten, blijven" opdracht geven, terwijl de andere persoon het object verbergt. Laat de hond vervolgens los om het object te zoeken en te herstellen.
  • Speeltjes opruimen
    Zou het niet leuk zijn als de hond je zou helpen met het opruimen van zijn speeltjes? Het zal tijd kosten, maar je kunt je hond trainen om speeltjes op te pakken en op een aangewezen plaats te plaatsen, zoals een emmer. Leer de hond speelgoed te laten vallen met het commando "Laat vallen". Gebruik een clicker en traktatie om de hond te belonen voor het naderen van de aangewezen mand met het speelgoed. Beloon alles wat de hond dichter bij het laten vallen van het speelgoed in de mand brengt. Zodra de hond leert om een ​​speeltje te laten vallen, kun je ander speelgoed of objecten toevoegen die de hond kan oppakken en in de mand kan leggen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen