Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Koud water staart

Koud water staart

Over het algemeen is het even schrikken als je de hond met zijn triest omlaag hangende staart ziet. Het gekke zit hem in het feit dat hij er geen controle meer over heeft, kwispelen of de staart omhoog doen of bewegen lukt niet, hij lijkt verlamd.

Hoe ziet een cold water tail eruit?

Soms hangt de staart vanaf de aanzet geheel omlaag, alsof hij tegen het lijf geplakt is, vaker zie je dat vanaf de staartaanzet de staart eerst een aantal centimeters horizontaal is en vanaf daar, geknakt zo lijkt het, omlaag hangt. Het is niet zo dat het heel vaak voorkomt, maar elke hondeneigenaar zou het moeten kunnen herkennen.

Welke honden?

Het doet zich men name voor bij sporthonden, jachthonden en Hounds zoals: Labrador Retrievers, Beagles, Jack Russell Terriërs, Cocker Spaniels, Weimaraners, Foxhounds, Engelse Setters, Engelse Pointers en Duitse Staande honden. Maar in enkele gevallen ook bij andere rassen of typen.

Daarnaast kunnen we concluderen dat het ook vaker voorkomt bij reuen dan bij teven. Kijken we naar de leeftijd waarin het zich vooral voordoet dan is dit tussen de zes maanden en vijf jaar met een piek rond het tweede jaar.

Hoe komt het?

Gewoonlijk heeft de oorzaak iets van doen met koud water, te veel gezwommen of getraind in wellicht te koud of gek genoeg te warm water. Maar ook een bad in te warm of te koud water. Nat en koud weer.

Te veel of te zware training, of trainen met een hond in verminderde conditie, heel veel kwispelen, een onverwachte beweging, koprol, salto of iets dergelijks en ook een te lang verblijf in een te kleine bench kunnen bijvoorbeeld oorzaken zijn van een koud water staart.

Onplezierig en pijnlijk

Voor de hond is het bijzonder onplezierig en pijnlijk, hij heeft er over het algemeen werkelijk veel last van en een bezoekje aan de dierenarts om een juiste diagnose te stellen is essentieel. In ernstige gevallen is er zelfs sprake van een beschadiging en soms zie je een zwelling rond de staart aanzet.

Wij mensen zijn geneigd hierin te knijpen of te duwen, dat is niet aan te raden daar dit voor de hond erg pijnlijk is. Als de diagnose koud water staart eenmaal is gesteld dan is rust en pijnstilling de beste optie. Na een paar dagen zie je meestal de staart weer voorzichtige zijn normale taak hervatten en na ongeveer twee weken moet alles weer functioneren als voorheen.

Een enkele keer zie je tijdens de herstel periode dat de staart als het ware scheef hangt, naar een zijde gericht, ook dit is meestal van tijdelijke aard. Slechts in enkele gevallen komt het niet meer goed en blijft de staart als het ware lam, hoewel dit echt zelden is geeft het wel aan dat het serieus genomen moet worden.

Voorkomen: tijdens zware training of uitbundige zwempartijen is het belangrijk dat de hond regelmatig rust krijgt, een korte pauze. Ook het vervoer van de hond speelt een rol, een te kleine bench of lang verblijf in de bench kan een (mede)oorzaak zijn. Dus ook tijdens een lange autorit is het belangrijk de hond regenmatig even de benen te laten strekken. Neem het hoe dan ook serieus en laat een dierenarts een diagnose stellen.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen