Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Klitten in de hondenvacht

Klitten in de hondenvacht

Sommige hondenvachten hebben veel verzorging nodig. Honden met dubbele vachten, honden met langere haren of honden die vaak buiten zijn. Wanneer de hond buiten komt dan is het mogelijk dat er vuil tussen de haren komt te zitten wat er voor zorgt dat het gaat plakken.

Hoe ontstaan de klitten?

De hondenrassen met dubbele vachten, krulvachten of lange haren zijn gevoelig voor klitten bijvoorbeeld Labradoodles, Poedels en Cocker Spaniels. Als je de vacht niet goed onderhoud dan kunnen de haren klitten gaan vormen. Dit kan al vrij snel gebeuren ook nadat je één keer de hond niet goed doet borstelen of kammen. Wanneer je hier niets aan doet dan is het ook mogelijk dat deze klitten tot vervilte plekken kunnen zorgen.

Buiten kan er tijdens het spelen of lopen ook zand of vuil tussen de haren komen. Of tijdens een regenbui kan de vacht nat worden. Wanneer de vacht nat is, kunnen er snel klitten vormen dus daarom is het van belang om bij een vochtige vacht goed te kammen.

Klitten voorkomen

Regelmatig de hond borstelen of kammen is belangrijk. Alle honden moet je af en toe borstelen maar bij langharige honden of honden met een dubbele vacht is het een vereiste. Dit is eigenlijk ook de enige manier om de klitten te voorkomen. Het kan natuurlijk wel veel werk zijn om elke keer de vacht proberen klitvrij te houden. Maar wanneer je dus een keer overslaat kunnen de eerste klitten al vormen en dan kan het nog meer tijd of geld kosten om deze eruit te krijgen. Een goede vachtverzorging is belangrijk.

Klitten uit de vacht halen

Soms is het toch mogelijk dat er klitten in de vacht ontstaan. Je kunt dan gebruik maken van een speciale uitdunkam die speciaal hiervoor geschikt is. Was vooraf de hond goed en probeer daarna de haren los te krijgen. Doe dit wel voorzichtig en trek niet te hard. Het beste is dat je de haren vast pakt met je andere hand zodat de hond de trekkende bewegingen niet voelt. Neem hier de tijd voor anders kan het pijnlijk zijn voor de hond. Eventueel kun je ook gebruik maken van een spray waarbij het ontklitten makkelijker gaat.

Klitten of vilt scheren

Als je hond erg gevoelig is dan kan hij veel last krijgen van het ontklitten van de vacht. Ook bij oude honden of honden die problemen met de gezondheid hebben is het soms niet verstandig om de klitten uit te borstelen. Er is dan ook nog een mogelijkheid om de plekken te scheren. Dit kun je doen met een speciale hondentondeuse die geschikt is voor hondenvachten. Je kan dit zelf aanschaffen en voorzichtig de plekken op de vacht van de hond scheren of je kan het eventueel ook laten doen door een professionele trimsalon.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen