Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kindvriendelijke hondenrassen

Kindvriendelijke hondenrassen

De meeste honden die goed met kinderen om kunnen gaan, zijn actiever en energieker dan hun andere soortgenoten. Ze hebben vaak veel aandacht en beweging nodig om van die energie af te komen. Als je dit niet altijd kunt bieden is het mogelijk dat de hond gedragsproblemen gaat ontwikkelen. Probeer een hond te kiezen die van kinderen houdt, maar ook zo nu en dan zijn rust weet te vinden.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die een huisdier hebben, zich beter kunnen ontwikkelen omdat ze een emotionele band met een dier kunnen krijgen. Onderstaande hondenrassen zijn bijzonder geschikt voor kinderen.

 • Beagle
  De Beagle is een rashond, over het algemeen een hond die niet bijt en goed met kinderen kan omgaan. Deze hond verhaart wel veel, dus indien een gezinslid last heeft van allergieën is het verstandig om naar een ander ras uit te wijken.
 • Basset Hound
  Deze Basset Hound bijt over het algemeen ook nooit, en gaat ook goed samen met kinderen én andere honden. Deze hond heeft ook niet veel beweging nodig.
 • Cairn Terrier
  De Cairn Terrier gaat ook goed samen met kinderen en zal over het algemeen nooit bijten. Deze hond verhaart niet veel, dus is een verstandige keuze wanneer jij of een ander gezinslid last van allergieën heeft.
 • Cocker Spaniel
  De Cocker Spaniel is een hond die goed samen gaat met kinderen en over het algemeen kinderen geen kwaad doet. Deze hond heeft wel regelmatig veel beweging nodig.
 • Dashond
  De Dashond heeft weinig last van haaruitval en heeft weinig beweging nodig. Deze hond is ook een uitstekende keuze wanneer je een kind hebt.
 • Golden Retriever
  De Golden Retriever is een lieve hond en kan goed omgaan met kinderen en andere honden. Ze hebben dagelijks beweging nodig, maar ze houden er ook echt van om met ballen en ander speelgoed te spelen, dus het kost niet veel moeite om hun wat beweging te bieden. Deze hond is wel wat aan de grote kant maar staat bekend om zijn lieve karakter.
 • Labrador Retriever
  De Labrador Retriever gaat goed samen met kinderen en heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Dagelijkse beweging is wel van groot belang.

Kinderen en honden

Wanneer je een hond uitkiest en een kind hebt moet je op bepaalde factoren letten, zoals het temperament, energieniveau en de grootte van de hond. Kinderen spelen graag met honden en soms vergeten ze dat ze met een dier te maken hebben. Het is het beste om een lieve hond te zoeken, die het niet erg vindt als het kind een keer aan zijn staart of haar trekt.

De grootte van de hond is ook erg belangrijk. Sommige grote honden zijn ontzettend lief en kunnen wel goed met kinderen omgaan, maar zijn ongeschikt vanwege hun postuur. Vooral als de hond groter is dan het kind kunnen er ongelukken gebeuren. De hond zou bijvoorbeeld een kind omver kunnen lopen.

De baas

Het is heel belangrijk dat een hond zijn plaats in het gezin goed kent, hij moet duidelijk weten wie de baas is. Als de hond weet dat je boven hem staat in de roedel, zal hij meer respect tonen, meer accepteren en beter luisteren dan bij iemand waarvan hij niet zeker weet of diegene autoriteit over hem heeft. Voor een hond is dit een heel normaal proces.

Een hond ziet een kind niet zoals hij een volwassene ziet, kinderen (tot ongeveer 10 jaar) zullen door een hond vaak niet als baas worden erkend. De exacte leeftijdgrens is niet te geven, omdat dit afhangt van het karakter van de hond en van het gedrag van het kind. Ook de ouders van het kind spelen hierin een belangrijke rol, zij kunnen het kind, ten opzichte van de hond, hoger plaatsen.

De positie van het kind

Als de hond het kind ziet als een rang lager, zou hij kunnen proberen om het kind te corrigeren wanneer hij bepaalde dingen doet. Vanuit het opzicht van de hond, kan het bijvoorbeeld opgepast zijn wanneer een kind gebaren naar hem toe maakt vanaf bovenaf. Zoals over de hond heen hangen, hem aaien over zijn kop of rug en zelfs omhelzen. Iedere hond is anders en gelukkig zal ook niet elke hond zich kwaad opstellen tegenover een kind.

Er zijn veel honden die op basis van een vriendschap heel veel accepteren van een kind, maar om het zekere voor het onzekere te nemen is het slim om er van uit te gaan dat de kans dat de hond verkeerd reageert op een kind er altijd is.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen