Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kan ik mijn hond scheren?

scheren

Kan ik de vacht van mijn hond scheren? Mijn hond heeft het warm in de zomer, kan ik de haren kort scheren? Dit zijn vragen die regelmatig worden gesteld. In deze blogpost vind je het antwoord op deze vragen en kun je lezen of dit ook voor jouw hond geschikt is.

Soorten vachten

Allereerst is het erg belangrijk om onderscheid te maken in welke soort vacht er wel of niet geschikt is voor een scheerbeurt. Je kunt namelijk niet elke hond scheren omdat je anders de vacht beschadigd. Heeft de hond een ondervacht, dan is het niet mogelijk om deze vacht te scheren. Mocht je dit wel doen, dan zorg je er voor dat de vacht niet meer goed terug komt en het erg lang kan duren dat de haren weer terug groeien.

Vachten met stokhaar of korte vachten mogen nooit geknipt of geschoren worden. Bijvoorbeeld de Labrador heeft een uitwolvacht en hebben niet veel onderhoud nodig. Ze zijn meestal wel twee keer per jaar in de rui en vind je overal haren in het huis. Maar dit kan je ook verminderen door regelmatig de vacht te borstelen en hierdoor hoef je niet naar de trimsalon.

De vacht bij deze honden zorgen voor een natuurlijke bescherming. Wanneer je hond laat scheren, dan haal je eigenlijk de natuurlijke bescherming weg en stel je het meer bloot aan bijvoorbeeld felle zonlicht tijdens de zomer.

Welke honden kun je dan wel scheren?

Er zijn wel een paar hondenrassen waarbij je de vacht zou kunnen knippen en scheren. Sommige honden met bijvoorbeeld een krulvacht zoals een Poedel of Labradoodle moet je erg goed onderhouden en verzorgen. Wanneer de hond verhaart blijven de haren in de vacht zitten en omdat de vacht uit krullen bestaat is het erg lastig om te borstelen. Wanneer de hond niet regelmatig een trimbeurt krijgt kan dit leiden tot klitten of eventueel vervilting.

Tijdens deze trimbeurt kun je ervoor kiezen om de hond met een speciale trimschaar te knippen. Maar vooral bij de grotere honden kan dit veel tijd kosten. Daarom wordt er soms voor gekozen om de vacht te scheren met een scheermachine. Wanneer je het bij een professionele trimsalon laat doen levert dit meestal geen problemen op. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat men zelf de hond thuis scheert.

Hierbij is wel voorzichtigheid geboden en het is belangrijk om eerst goede informatie in te winnen en eventueel om tips aan een trimster vraagt die ervaring heeft met het hondenras. En zeker niet onbelangrijk is dat je een juiste hondentondeuse speciaal voor hondenvachten gebruikt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen