Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Is mijn hond uitgedroogd?

Is mijn hond uitgedroogd

Als het goed is wil je ervoor zorgen dat je hond alles heeft wat hij nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven. En een groot deel daarvan is hydratatie. Net als mensen hebben honden water nodig om te overleven. En als ze niet het water krijgen dat ze nodig hebben, kunnen ze snel uitgedroogd raken en uitdroging kan de hond ernstig in gevaar brengen.

Maar wat is honden uitdroging precies? Wat zijn enkele van de signalen waar je op moet letten? En hoe kun je ervoor zorgen dat je huisdier al het water heeft dat hij nodig heeft om zijn gelukkigste, gezondste en meest gehydrateerde ik te voelen?

Wat is uitdroging van honden?

Een hond raakt uitgedroogd als hij meer water verliest (door normale processen zoals hijgen en plassen) dan dat hij aan het opnemen is. Om te compenseren begint het lichaam van een hond water uit zijn cellen te trekken - wat leidt tot verlies van belangrijke elektrolyten, zoals chloride, natrium en kalium. Dit verlies van elektrolyten kan leiden tot een groot aantal gezondheidsrisico's (waaronder meer ernstige risico's zoals orgaanfalen of - in extreme gevallen - overlijden).

Tekenen van uitdroging van de hond

Er zijn een aantal oorzaken voor uitdroging van de hond, van niet genoeg water innemen gedurende de dag tot braken tot oververhitting door brandende zomertemperaturen - maar ongeacht de oorzaak zijn de symptomen hetzelfde. Enkele veel voorkomende symptomen van uitdroging van de hond zijn:

 • Overmatig hijgen
 • Droge neus
 • Droog tandvlees
 • Laag energieverbruik en/of lethargisch gedrag
 • Droge ogen
 • Verminderde of niet-bestaande eetlust
 • Vertraagde responstijd
 • Droge, gezonken ogen
 • Verminderde behoefte om te plassen
 • Donker uiterlijk aan urine
 • Algemene zwakte, vooral tijdens het lopen
 • Verlies van huidelasticiteit

Is mijn hond uitgedroogd?

Als je merkt dat de hond symptomen van uitdroging vertoont, geef hem dan wat water om te rehydrateren om aan de veilige kant te blijven. Maar sommige symptomen van uitdroging van de hond zijn vrij vaag; de hond kan bijvoorbeeld weinig energie hebben omdat hij net terug is van een lange wandeling, niet omdat hij feitelijk uitgedroogd is. En anderen (bijvoorbeeld elasticiteit van de huid) zijn onmogelijk te bepalen door gewoon naar de hond te kijken. Dus de vraag is: hoe kun je controleren of je hond uitgedroogd is?

Controleer de elasticiteit van de huid

Een van de snelste manieren om uitdroging van honden te controleren? Een snelle kneep van de huid. Knijp een klein deel van de huid van de hond tussen de duim en de wijsvinger. Houd het daar een seconde of twee vast en laat het dan los.

Als de  hond goed is gehydrateerd, stuitert de huid onmiddellijk weer op zijn plaats. Als het lichaam van de hond geen water heeft zal het niet zo elastisch zijn - en het zal wat extra tijd kosten voordat de huid van de hond terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie. Idealiter zou je de elasticiteit van de huid moeten testen als je weet dat hij op de juiste manier is gehydrateerd; op die manier weet je wat normale, goed gehydrateerde huidelasticiteit is voor de hond - en een basislijn hebben om dingen te vergelijken met als je vermoedt dat de hond uitgedroogd is.

Tandvleescontrole

Een andere snelle manier om de hydratatie van de hond te controleren is met een tandvleestest. Een gezonde, gehydrateerde hond heeft vochtig, glad tandvlees - terwijl het tandvlees van een uitgedroogde hond droog en kleverig aanvoelt.

Je kunt ook de capillaire navultijd van je hond testen door voorzichtig op zijn tandvlees te drukken. Wanneer je op het tandvlees van de hond drukt worden ze wit. Als de hond goed is gehydrateerd zal het tandvlees vrijwel onmiddellijk terugkeren naar hun roze kleur wanneer je de vinger verwijdert (en de druk van het tandvlees afneemt). Als de hond uitgedroogd is duurt het langer om de haarvaten bij te vullen - en het tandvlees van de hond blijft veel langer wit.

Uitdroging voorkomen

Als de hond uitgedroogd is, is het belangrijk dat je hem zo snel mogelijk rehydrateert. Afhankelijk van het niveau van uitdroging, kan dit net zo eenvoudig zijn als ze voor een mooie grote kom water krijgen, of, in meer ernstige gevallen, een reisje naar de dierenarts vereisen. Uitdroging van de hond heeft onmiddellijke behandeling nodig. Maar hoe kun je voorkomen dat het gebeurt in de eerste plaats?

Tips

 • Zorg ervoor dat de hond toegang heeft tot water. Het klinkt vanzelfsprekend, maar als je ervoor wilt zorgen dat je hond gehydrateerd blijft, moet je ervoor zorgen dat hij de hele dag door gemakkelijk toegang heeft tot water. Zorg ervoor dat je zijn waterbak op een plaats zet waar hij gemakkelijk te bereiken is, controleer hem gedurende de dag en vul hem bij indien nodig.
 • Volg de waterinname van de hond. Een van de beste preventieve maatregelen die je kunt nemen om uitdroging te voorkomen is om bekend te raken met hoeveel water de hond daadwerkelijk drinkt. Sommige honden hebben meer water nodig dan andere - en als je weet hoeveel water je hond drinkt als hij voldoende is gehydrateerd, is het gemakkelijker om op te merken wanneer hij niet genoeg drinkt.
 • Probeer ijsblokjes. Als de hond geen water drinkt, probeer dan ijsblokjes! De hond ijsblokjes laten likken kan een goede manier zijn om hem te "verleiden" om zijn vocht aan te vullen wanneer water, om welke reden dan ook, gewoon niet smakelijk klinkt (dit is een geweldige truc voor honden met misselijkheid en/of braken!).

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen