Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Is mijn hond altijd vrolijk als hij kwispelt?

Is mijn hond altijd vrolijk als hij kwispelt

Als een hond met zijn staart kwispelt, zegt hij dit dan dat hij gelukkig is? Niet noodzakelijk! In feite is een kwispelen een van de beste communicatiemethoden in het hondenrijk.

Net als baby's moeten honden hun taal leren. Pups weten niet direct wat een kwispelende staart betekent, net zo min als een pasgeboren baby woorden begrijpt. Maar als een pup ongeveer een maand oud is, erkent hij de noodzaak om met zijn moeder en broers en zussen te communiceren, dus pakt hij het jargon op. De pup kwispelt met zijn staart om zijn nestgenoten te vertellen dat hij het spelen beu is of om zijn moeder te vertellen dat hij honger heeft.

Waarom kwispelen honden met hun staart

Woorden zijn de basis van menselijke communicatie, dus mensen zijn goede luisteraars. Honden daarentegen zijn toeschouwers. Bij gebrek aan een verbaal vocabulaire, communiceren honden bredere boodschappen met lichaamstaal door een bepaalde houding aan te nemen, hun oren te bewegen, hun voorhoofd te fronsen, hun ogen te verschuiven of met hun staart te kwispelen.

Kwispelen met de staart werkt goed voor honden. Omdat het zicht van honden meer is afgestemd op beweging dan op kleuren of details, onderscheiden honden gemakkelijk verschillende staartbewegingen. De evolutie heeft ook geholpen door staarten te produceren die beter zichtbaar zijn. Sommige staarten hebben kleurvariaties zoals donkere of lichte uiteinden, sommige zijn lichter aan de onderkant en sommige zijn bossig. Al deze eigenschappen accentueren het kwispelen en verbeteren de communicatie.

Welke berichten communiceert een kwispelende staart

Voordat we de staart echt leren begrijpen moeten we erkennen dat de neutrale of natuurlijke positie van de staart van een hond per ras verschilt. De meeste honden hebben staarten die bij hun hielen naar beneden hangen als ze ontspannen zijn. Maar sommige honden, zoals Beagles, houden hun staart meer verticaal vast. Anderen zoals Windhonden en Whippets krullen hun staart onder hun buik. Weer anderen, zoals Mopshonden en Boston Terriërs, hebben staarten die strak tegen het lichaam wikkelen en helemaal niet kwispelen.

Staartpositie

Als honden alert zijn, staan ​​ze met hun oren omhoog en de staart omhoog. Deze houding geeft aan dat ze kijken en klaar staan ​​om alles wat hun aandacht trekt te confronteren.

Wanneer een hond plotseling stopt met kwispelen en bevriest, kan dit betekenen dat hij een bedreiging wil afwenden zonder agressief te zijn. Veel honden doen dit wanneer ze door vreemden worden geaaid om te laten weten dat ze geen interactie met hen willen hebben.

Wanneer een staart van een neutrale naar een verticale positie beweegt of over de rug buigt, geeft dit aan dat de hond agressief kan zijn. Hoe hoger de staart, hoe groter de dreiging. Deze hoge staartpositie geeft ook meer van de hondengeur vrij uit de anale klieren die de komst van de agressieve hond aankondigen en zijn territorium markeren.

Wanneer een staart van de neutrale positie naar een lagere positie beweegt, is de hond onderdanig en vormt hij geen bedreiging. Als de staart strak tussen de achterpoten zit, is de hond bang. Hij ziet een dreiging en vraagt ​​om niet te worden geschaad. Deze lagere staartpositie vermindert de hoeveelheid geur die door de anale klieren wordt uitgestoten en zorgt ervoor dat de hond op de achtergrond kan blijven of onder de radar kan vliegen.

Als een hond ergens nieuwsgierig naar is, houdt ze haar staart recht naar voren in een horizontale positie.

Als een hond tevreden is, houdt hij zijn staart in een neutrale of licht verhoogde positie en voegt hij een gezonde kwispeling toe. De snelheid waarmee een staart beweegt, voegt meer betekenis toe aan de communicatie van honden.

Kwispelsnelheid

Hoe sneller hij kwispelt, hoe opgewondener de hond. Een kwispelende staart kan variëren van zeer langzaam tot extreem snel. Soms kwispelt de staart van de hond zo snel dat hij lijkt te trillen. Een hond die aarzelend is om een ​​nieuwe persoon of een andere hond te ontmoeten, kan een beetje met zijn staart kwispelen om aan te geven dat hij onzeker is.

Een hond die erg vriendelijk is, kan vrijer met zijn staart kwispelen en zelfs met zijn heupen wiebelen. Wanneer een hond heel snel met zijn staart kwispelt terwijl hij hem verticaal houdt, kan hij een actieve bedreiging vormen. Onthoud dus dat een persoon gebeten kan worden door een hond die met zijn staart kwispelt.

Studies tonen aan dat honden met hun staart naar rechts kwispelen als ze gelukkig of zelfverzekerd zijn en naar links als ze bang zijn, en daar is een reden voor. De linkerkant van de hersenen regelt beweging aan de rechterkant van het lichaam en vice versa. Dus de linkerhersenhelft is ingeschakeld wanneer de staart naar rechts kwispelt en de rechterhersenhelft zorgt ervoor dat de staart naar links beweegt.

Omdat de linkerkant van de hersenen wordt geassocieerd met positieve gevoelens zoals liefde en sereniteit, zwaait een gelukkige hond met zijn staart naar rechts. Omgekeerd wordt de rechterhelft van de hersenen geassocieerd met negatieve gevoelens zoals angst en depressie, dus een bange hond zwaait met zijn staart naar links.

Kunnen staartloze honden communiceren?

Honden zonder staart communiceren maar hebben beperkingen. Staartloze honden benaderen andere honden of mensen voorzichtig om miscommunicatie te voorkomen. Ze zijn afhankelijk van andere aspecten van lichaamstaal, zoals oorpositie, gezichtsuitdrukking en houding om hun bedoelingen te communiceren.

Hoewel honden de menselijke taal niet spreken, communiceren ze nog steeds behoorlijk effectief en kwispelen verbetert hun vermogen om te communiceren. Interessant is dat honden niet tegen zichzelf praten. Ze kwispelen met hun staart voor mensen of andere honden, maar ze kwispelen niet als ze alleen zijn.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen