Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Is je hond chippen verplicht?

blog-header

Wanneer je een hond als huisdier hebt ben je als baasje verantwoordelijk voor je hond. Dit houdt ook in dat je een aantal zaken goed moet regelen voor je harige dierenvriend. Een van deze zaken is dat je jouw hond moet laten chippen, wanneer hij na 1 april 2013 is geboren. Vanaf die datum is je hond chippen namelijk verplicht.

Waarom is je hond chippen verplicht?

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig, en heeft het merendeel het beste voor met de honden. Maar helaas heeft niet iedereen de beste intenties, als voorbeeld geven wij de malafide hondenhandel. Honden worden niet gevaccineerd, slecht behandeld, te vroeg bij de moeder weggehaald, noem maar op.

Daarom is door het Ministerie van Economische Zaken besloten om dat alle honden die vanaf 1 april 2013 zijn geboren verplicht gechipt worden. Door deze registratie kunnen de controlerende instanties beter ingrijpen en illegale handelaren oppakken. Alle wijzigingen van gegevens moeten worden doorgegeven aan de databank zodat informatie altijd actueel is. Houd je je hier niet aan dan riskeer je de boete.

Wanneer je hond voor 1 april 2013 is geboren, is de chip dus niet verplicht. Toch adviseren wij om ook oudere honden te laten chippen. Stel dat je hond vermist raakt en wordt gevonden. Dan kan via de chip worden achterhaald dat jij zijn baasje bent. Bij veel hondenverzekeringen vallen de kosten voor het plaatsen van de chip in de basisverzekering. Door de verzekeraars onderling te vergelijken kan je kijken of dit ook bij jouw verzekeringskeuze zo is.

Wat zijn de kosten voor je hond chippen?

De kosten voor het chippen van jouw hond varieert, omdat elke dierenarts zijn eigen tarief hanteert. In het algemeen moet je denken aan een prijs tussen de €15,- euro en €50,- euro. Dit zijn de kosten voor het consult van de dierenarts en het plaatsen van de chip. Omdat het chippen van een hond verplicht is, zijn dit dus verplichte kosten voor jou als baasje. Door het afsluiten van een hondenverzekering ben je in de meeste gevallen gedekt voor deze kosten!

Nog niet jouw hond gechipt?

Is jouw hond nog niet gechipt? Let dan op acties, vaak heb je rond dierendag speciale tarieven voor het chippen van jouw lieve viervoeter. En elk jaar staat de maand juni in het teken van chippen, juni is dan ook de “Chipmaand”. Ook dan kan je gebruik maken van speciale tarieven. Maar als je een hondenverzekering hebt afgesloten die de kosten voor het chippen dekt, hoef je deze acties niet in de gaten te houden.

De kosten van het chippen van je hond; let op acties

Vergoedt jouw verzekering het chippen niet, of is jouw hond helemaal niet verzekerd? Let dan goed op acties bij jouw dierenarts! Er zijn verschillende dierenartsen die – bijvoorbeeld op Wereld Dierendag – speciale tarieven hanteren voor het chippen van jouw viervoeter. De maand Juni wordt de ‘Chipmaand’ genoemd en ook in deze maand worden vaak acties georganiseerd waardoor de kosten aanzienlijk lager zijn dan normaal.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.