Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Is blauwalg gevaarlijk voor honden?

blog-header

Cyanobacteriën (ook bekend als blauwalg) zijn microscopische bacteriën die voorkomen in zoetwatermeren, beken, vijvers en brakwaterecosystemen. Ze kunnen toxines produceren (zoals microcystines en anatoxines) die invloed hebben op mensen, vee en huisdieren die erin zwemmen en drinken uit het met algen verontreinigde water. Bllauwalg groeit en koloniseert om "bloemen" te vormen die het water een blauwgroene uitstraling of een erwtensoep-achtige kleur geven. Het ziet er ook uit als blauwe of groene verf op het wateroppervlak.

Warm weer

Omdat de blauwalgen drijven, kunnen ze door de wind in dikke, geconcentreerde matten langs de kust worden geblazen, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor vee, huisdieren en mensen. Algenconcentraties variëren het hele jaar door, maar zijn het meest overvloedig tijdens perioden van warm weer in het midden tot de late zomermaanden en komen het meest voor in voedselrijk water. Hoewel de meeste blauwalg geen toxines produceren, is het niet mogelijk om de aanwezigheid van toxines te bepalen zonder te testen. Daarom moeten alle alg als potentieel giftig worden beschouwd. Zeer kleine blootstellingen, zoals een paar happen met algen besmet water, kunnen fatale vergiftiging tot gevolg hebben.

Honden die graag zwemmen lopen hoog risico

Honden die graag zwemmen en spelen in meren en vijvers kunnen worden blootgesteld aan blauwalg. Jachthonden hebben vooral aanleg vanwege verhoogde blootstelling buitenshuis. Klinische vergiftigingsverschijnselen zijn afhankelijk van het betrokken toxine. Microcystines kunnen leiden tot leverbeschadiging of falen. Tekenen van leverbeschadiging zijn braken, diarree, bloed in de ontlasting of zwart, teerachtige ontlasting, zwakte, bleke slijmvliezen, geelzucht, toevallen, desoriëntatie, coma en shock.

Over het algemeen volgt de dood binnen enkele dagen als gevolg van leverfalen. Veranderingen in het bloedwerk omvatten verhoogde leverenzymen, een lage bloedsuikerspiegel, een laag eiwitgehalte en zelfs abnormale stolling. Agressieve, onmiddellijke behandeling is noodzakelijk om dit snelwerkende, mogelijk fatale gif te helpen behandelen.

Anatoxinen

Anatoxinen resulteren in neurotoxiciteit die wordt aangetoond door overmatige secreties (bijv. speekselvloed, traanafscheiding, enz.), Neurologische symptomen (inclusief spiertrillingen, spierrigiditeit, verlamming, enz.), Blauwe verkleuring van de huid en slijmvliezen en ademhalingsmoeilijkheden. De dood volgt binnen enkele minuten tot uren na blootstelling als gevolg van ademhalingsverlamming. Vee dat graast rondom aangetaste vijvers of meren en daaruit kan drinken, wordt vaak dood aangetroffen in de buurt van de waterbron. De behandeling omvat medicatie tegen epilepsie, zuurstof en agressieve zorg door een dierenarts.

Helaas is er geen tegengif voor de toxines die door blauwgroene algen worden geproduceerd. Onmiddellijke veterinaire zorg is noodzakelijk. Als je vermoedt dat jouw hond is blootgesteld aan blauwalg, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.