Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hydrotherapie voor honden

blog-header

Hydrotherapie voor honden is meer dan een hond laten lopen in een waterbak. Het is onderdeel van het dierfysiotherapeutisch behandelplan. Dierenfysiotherapeuten zijn bewegings- en trainings-specialisten. Vergoeding van de behandelingen is vaak mogelijk.

Ingenieus apparaat

Wat maakt de Aqua-Trainer zo bijzonder? De Aqua-Trainer is een ingenieus apparaat dat gebruik maakt van water en een lopende band die speciaal voor honden ontworpen is. Een aquatrainer is een roestvrijstalen bak die gevuld wordt met water. De loopband is in snelheid verstelbaar. Het verwarmde water wordt vanuit het naastgelegen reservoir gepompt in het bassin met de loopband. De aquatrainer is zo geconstrueerd dat de hond zelf via de klep het bassin in kan lopen.

Oefenen in water heeft o.a. het voordeel dat de gewrichten niet of minder belast worden. Daardoor kunnen dierenfysiotherapeuten beter en sneller werken aan functieherstel van gewrichten, spierversterking, verbetering van coördinatie, conditieverbetering en afname van een eventueel overgewicht. Omdat de snelheid van de lopende band en de hoeveelheid water in de bak variabel en meetbaar is, behoort een voor elke hond ideaal trainingsprogramma tot de mogelijkheden. Zelfs honden met waterangst zijn in een Aqua-Trainer te trainen.

Mogelijke indicaties voor behandeling in de aquatrainer zijn:

- Revalidatie na een operatie aan het bewegingsapparaat.
- Honden met ouderdomsklachten/slijtage: o.a. artrose.
- Rugklachten: o.a. hernia, spondylose.
- Kreupelheden
- Heupdysplasie
- Verlammingen
- Verminderde conditie
- Overgewicht
- Verminderde sportprestaties
- Preventief bij het optreden van sportblessures..

Voordelen

De Aqua-Trainer heeft vooral grote voordelen voor honden na een operatie aan het bewegingsapparaat en voor senior honden. Honden die lang kreupel zijn geweest zullen met de Aqua-Trainer snel leren weer goed te bewegen. Voor sport- en werkhonden biedt de Aqua-Trainer de mogelijkheid blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Het voordeel van een Aqua-Trainer boven zwemmen ligt in de specificiteit van de trainingsprikkel. Zwemmen is voor het verbeteren van gangwerk geen functionele prikkel: een hond die beter gaat zwemmen hoeft niet perse beter gangwerk te laten zien. Stabiliteit van voor- en achterhand is tenslotte voor het lopen zeer belangrijk. Zwemmen doet geen beroep op deze stabiliteit. Bovendien kunnen honden, die niet kunnen/willen zwemmen wel in een Aqua-Trainer getraind worden.

Voorwaarden voor behandeling in de aquatrainer:

Verwijzing dierenarts (voor een sporttraining is geen verwijzing noodzakelijk): de hond moet in goede/redelijke algemene conditie zijn of verwijzing dierenfysiotherapeut; een dierfysiotherapeutisch onderzoek vervalt dan. Bij de eerste afspraak zal de hond vaak dierfysiotherapeutisch onderzocht worden: soms is een relatieve rustperiode eerst noodzakelijk om met een training te kunnen beginnen. De hond mag geen wonden/hechtingen hebben. De hond mag in de 2 uur voorafgaand aan de training niet eten en is het belangrijk dat jij als baasje aanwezig bent tijdens te behandeling om mede te begeleiden. Ook moet de hond vaak geborsteld zijn voordat hij mee mag doen aan de training..

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.