Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Huisvesting van honden

blog-header

Groepsdieren

Honden horen in hun groep te leven, dus gewoon binnen waar de rest van het gezin is. Sommige rassen, die uit koudere regionen stammen, zoals Malamutes, hebben het meer naar hun zin in een ruime kennel met nachthok buiten, dan in een verwarmd huis. Ze moeten dan wel met meerdere soortgenoten bij elkaar zijn. Bovendien moet de kennel voldoen aan de eisen die staan in het Besluit Houders van Dieren. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de omgeving geen last heeft van honden die buiten leven.

Eigen plek

De hond houdt van een eigen plekje in huis waar hij zich kan terugtrekken en slapen. Bijvoorbeeld een mand, een kussen of een bench. Een bench is een afsluitbare kooi voor binnenshuis. Als je de hond er als pup aan went dat het zijn veilige plek is kan de bench goed gebruikt worden om hem zindelijk te maken, te voorkomen dat hij het huis sloopt of om hem weg te houden bij kleine kinderen. De hond voelt zich vaak nog fijner in een bench als deze is afgedekt met een kleed. Sluit de hond echter niet urenlang op in de bench! Kies voor de ligplaats van de hond een rustige plek, waarvandaan de hond de ruimte kan overzien en waar hij niet op de tocht ligt.

Meerdere honden

Het is goed mogelijk meerdere honden te houden. Dit gaat het beste als je een hond van het andere geslacht erbij neemt. Twee reuen willen nog wel eens vechten maar de kans dat ze uiteindelijk vreedzaam samenleven is groot. De kans dat twee teven vechten is niet zo groot maar als dit gebeurt zijn de gevolgen vaak ernstiger. Bovendien kan het gebeuren dat ze daarna nooit meer samen kunnen leven. Het is verstandig de honden langzaam aan elkaar te laten wennen alvorens ze samen alleen te laten.

Het kan het overwegen waard zijn om de reu of teef te castreren om loopsheid en probleem of ongewenst gedrag te voorkomen. In het geval van probleemgedrag is het wel van belang dat je eerst een hondengedragstherapeut raadpleegt. Honden kunnen meestal wel leren samenleven met andere dieren, zoals katten. Dit gaat het beste als hond en kat al van jongs af aan samen zijn. Als dit niet zo is, laat ze dan heel langzaam aan elkaar wennen en begeleid dit goed.

Zindelijkheid

Een hond is van nature zindelijk en bevuilt niet graag zijn nest. Daarom is het relatief makkelijk een pup te leren zijn behoefte buiten te doen. Oefen dit door goed gedrag te belonen, niet door vergissinkjes te bestraffen. Let goed op je hond tijdens de beginfase en ga direct naar buiten met hem als hij aangeeft dat hij iets moet doen of plotseling stopt met spelen. Zo zal hij al snel leren wat de bedoeling is. Het eerste jaar van zijn leven zal hij zich nog regelmatig ‘vergissen’, vooral als hij opgewonden is. Dit laten lopen van een beetje urine is normaal puppengedrag. Bestraf dit niet!

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.