Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hondenziekte Noorwegen

blog-header

Tientallen honden in verschillende delen van Noorwegen zijn de afgelopen weken getroffen door een dodelijke mysterieziekte. Autoriteiten proberen met man en macht de oorzaak te achterhalen. De eerste gevallen werden gespot in de hoofdstad Oslo, maar intussen komen er meldingen binnen vanuit het hele land. Vertegenwoordigers van de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid en het Noorse veterinaire instituut melden dat ten minste 25 honden tot nu toe zijn gestorven.

Norwegian Veterinary Institute

Autopsies gaven begin deze week wel een aanwijzing: volgens het Norwegian Veterinary Institute zijn er abnormaal grote hoeveelheden bacteriën gevonden in meerdere gestorven honden.In dit stadium zijn er echter geen concrete details meer. Sommige mogelijke oorzaken zijn uitgesloten, zoals Salmonella, Campylobacter of gif - maar het onderzoek heeft nog geen definitieve antwoorden opgeleverd, aldus de Autoriteit voor voedselveiligheid. Dierenartsen vrezen dat het niet toebrengen van vaccinaties de gezondheid van de honden in gevaar kan brengen.

De symptomen zijn niet helemaal nieuw - ze zijn eerder gezien bij zieke honden, maar de sterke toename van gevallen is ongebruikelijk. Men ziet dat de ziekte ook acuter is dan voorheen - niet alleen worden de honden ziek, maar zodra ze ziek zijn, gaan ze snel achteruit. Een hond in het weekend werd geëuthanaseerd door een acute progressie van de ziekte, en een andere stierf voordat het in de kliniek kon aankomen.

Autoriteit voor voedselveiligheid

De Autoriteit voor voedselveiligheid, het Veterinair Instituut en de Noorse Universiteit voor Levenswetenschappen werken samen aan het onderzoek. Ze hebben een enquête gestuurd naar hondeneigenaren om meer informatie te verzamelen, evenals de coördinatie met klinieken en 2000 dierenartsen in heel Noorwegen, volgens het Veterinair Instituut.

De onderzoeksteams blijven ook virologische studies, autopsies en laboratoriumanalyses van de dode honden uitvoeren om de oorzaak verder te beperken. Afgezien van bacteriën, kunnen mogelijke oorzaken virussen, schimmels, parasieten zijn, of zelfs omgevingsoorzaken zoals slechte waterkwaliteit, zei het Veterinair Instituut. Het totale aantal getroffen honden is nog niet duidelijk. In de tussentijd waarschuwen de autoriteiten hondeneigenaren om hun honden aangelijnd te houden en alert te blijven op symptomen. Als honden worden uitgelaten, mogen ze geen contact hebben met honden die ze op de weg of in het park tegenkomen, zolang de situatie onduidelijk blijft, zei Ann Margaret Grøndahl van de Autoriteit voor voedselveiligheid.

Er is tot nu toe geen suggestie dat de ziekte uit hondenvoer komt, of dat de ziekte zich kan verspreiden naar mensen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.