Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hondenverzekering afsluiten

blog-header

In Nederland is het niet verplicht om een hondenverzekering te hebben. Sommige mensen kiezen er bewust voor om geen hondenverzekering af te sluiten terwijl anderen ervoor kiezen om dit juist wel te doen. Aan een hondenverzekering hangen een hoop voor- en nadelen.

Welke voor jou het zwaarste wegen zullen de doorslag geven of je wel of niet overgaat tot het afsluiten van een hondenverzekering. Weet je niet zo goed wat een hondenverzekering inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn of waar je op moet letten? Lees dan verder om te ontdekken of een hondenverzekering wel of niet iets voor jou is.

Wat is een hondenverzekering?

Een hondenverzekering werkt net zoals je eigen zorgverzekering. Je betaalt elke maand een bepaalde premie aan de door jou gekozen verzekeraar, in ruil hiervoor zullen zij eventuele ziektekosten voor je dekken. Bij een hondenverzekering heb je te maken met een eigen risico en is het afhankelijk van het pakket dat je kiest, wat er allemaal vergoed wordt. Een hondenverzekering vergoed ook maar een bepaald bedrag per jaar, afhankelijk van welke verzekering je neemt.

Het zorgt voor zekerheid

Het afsluiten van een hondenverzekering brengt meerdere voordelen met zich mee. Wanneer er iets met je hond aan de hand is wil je er zeker van zijn dat hij de zorg krijgt dat nodig is. Je wilt niet bij een spoedeisende situatie eerst moeten kijken naar de kosten. Je weet precies waar je voor verzekerd bent, zodat je de beste zorg voor je hond kan garanderen. Misschien kom je er aan het einde van de rit wel achter dat je meer aan premie hebt betaald dan nodig was, maar zo heb je wel de zekerheid gehad dat je hond behandeld had kunnen worden als dit nodig was geweest.

Geen grote onverwachte kosten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook al is je hond ontzettend gezond, er kan altijd iets gebeuren. Een operatie of behandeling kan al snel oplopen tot € 2000,- of zelfs wel € 5000,-. Als je spaarpot niet groot genoeg is, kan je deze kosten niet zelf dekken en moet de hond blijven rondlopen met pijn of ongemak.

Het is maar een klein bedrag in de maand

Voor maar € 10,- tot € 30,- heb je al een hondenverzekering. Deze kosten zijn te overzien als je bekijkt wat je anders in één keer zou moeten betalen bij een behandeling. Als je er vanuit gaat dat je hond 10 jaar wordt en je betaalt maandelijks € 20,-, dan heb je na 10 jaar € 2400,- betaalt. Bij één dure behandeling heb je de kosten van een hondenverzekering er dus al uit.

Zelf sparen is risicovol

Wanneer je zelf besluit om geld opzij te zetten en te sparen voor onvoorziene medische kosten, dan loop je het risico dat je hond eerder een dure behandeling nodig heeft dan dat jij het geld bij elkaar hebt gespaard om dit te dekken.

Geld hoeft geen rol te spelen bij een beslissing tussen leven of dood

Vaak worden honden ingeslapen, omdat de medische kosten te hoog oplopen voor de eigenaren. Dit is een zeer pijnlijke en emotionele keuze om te maken en zou misschien helemaal niet nodig zijn geweest wanneer er een hondenverzekering was afgesloten. Geld zou dan ook nooit een rol moeten spelen bij een beslissing tussen leven of dood van onze trouwe viervoeter.

Het is wellicht onnodig

Er zitten helaas niet alleen maar voordelen aan een hondenverzekering, maar ook een aantal nadelen. Het kan voorkomen dat je jarenlang premie hebt betaald voor een hondenverzekering, maar hij nooit zorg nodig heeft gehad in zijn leven. Dan was het misschien fijner geweest als je zelf elke maand geld opzij had gezet, dan kan je dat geld op het eind ook altijd nog voor iets leuks gebruiken en is het geen weggegooid geld.

Duur als je meerdere honden hebt

Als je niet één maar meerdere honden of andere huisdieren hebt kunnen de kosten aardig oplopen wanneer deze allemaal verzekerd worden.

Eigen risico

Of je nu wel of niet een hondenverzekering hebt, je moet altijd nog je eigen portemonnee trekken. Want ook bij een hondenverzekering moet je een verplicht eigen risico betalen. Het gemiddelde risico bij een hondenverzekering is zo’n 20% van de totale behandeling. Dit verschilt per verzekeraar, het daarom belangrijk om dit van te voren goed te vergelijken mocht je overgaan tot het afsluiten van een hondenverzekering.

Niet alles wordt verzekerd

Lees de kleine lettertjes van de verzekering goed, want vaak wordt niet alles verzekerd. Je loopt onder bepaalde omstandigheden zelfs de kans dat de verzekering een hond niet accepteert. Honden die ouder zijn dan 8 jaar of chronische klachten hebben, krijgen vaak geen dekking. Bij bepaalde hondenrassen met een verhoogde kans op aandoeningen zoals heup- of elleboogdysplasie, wordt vaak een hogere premie gerekend of zelfs helemaal niet gedekt.

Levenskwaliteit van de hond

De duurdere ingrepen hebben vaak een grote impact op je hond. Als de ingreep inhoudt dat de levenskwaliteit van de hond negatief wordt beïnvloed, moet je dit dan nog wel willen? We willen allemaal onze honden zo lang mogelijk bij ons houden, maar wie doe je hier dan het grootste plezier mee? Jezelf en je gezin, of de hond?

Waarop te letten

Als je besluit een hondenverzekering af te sluiten kan je dit het beste doen wanneer de hond nog jong is. De premie voor een puppy is lager dan die voor oudere honden. Door op jonge leeftijd van de hond een hondenverzekering af te sluiten scheelt dit dus ook enorm qua kosten omdat je de rest van zijn leven (vaak) dezelfde premie blijft betalen. Let er ook altijd goed op wat er precies door de verzekeraar wordt gedekt, je wilt niet alsnog voor een verrassing komen te staan. Vergelijk verschillende verzekeringen goed met elkaar en neem desnoods contact op met de verzekeraar als iets je niet helemaal duidelijk is.

Weeg alle voor- en nadelen goed met elkaar af. Als je zeker weet dat je altijd genoeg geld op de bank hebt staat om een dure behandeling te betalen, dan is een hondenverzekering misschien niet zo snel nodig. Maar als je het wat krapper hebt, kan een hondenverzekering je behoeden van keuzes te moeten maken die je eigenlijk niet wilt maken.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.