Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hondentaal, wat maakt de hond jou wijs

blog-header

Helaas kunnen honden niet praten, maar toch laten ze constant weten hoe ze zich voelen of wat hun bezighoudt. Hiervoor gebruiken zij hun lichaam. Vanaf de neus tot aan de staart kunnen ze signalen afgeven. Echter is niet elk signaal altijd even duidelijk, hieronder beschrijven we de lichaamstaal van de hond.

Lichaamstaal

Mensen denken al gauw dat wanneer een hond kwispelt hij vrolijk of enthousiast is. Niet iedere hond die kwispelt is op dat moment in een goede stemming. Zo kwispelen honden ook met hun staart wanneer ze bang of boos zijn. Je kunt dit niet altijd van de staart aflezen, daarom is het belangrijk om te letten op de rest van het lichaam.

Lichaamshouding

Dat een hond die rechtop staat zelfverzekerd en stoer is klopt ook niet altijd. Wanneer de hond zo recht mogelijk staat, samen met zijn oren en staart dan probeert hij zelfverzekerd en stoer over te komen. Maar het kan ook zijn dat de hond stoer wil overkomen en tegelijkertijd heel opgewonden is. Deze tegenstrijdige emoties zorgen ervoor dat het aflezen van de gedachtes erg lastig kan zijn voor de mens, zo vertelt de staart soms iets anders dan de houding van de hond.

Een ander goed voorbeeld is wanneer de hond borstelt. Borstelen is een reflex wat vaak voorkomt bij een plotselinge spanning of opwinding. De rug- en nekharen gaan dan overeind staan, wat eigenlijk te vergelijken is met kippenvel. Vaak wordt gedacht dat een hond agressief is wanneer hij borstelt, maar dit kan ook voor komen wanneer de hond angstig is.

Staart

De staart van de hond heeft drie houdingen, namelijk neutraal, hoog en laag. Dit geldt voor elk hondenras en staartvorm. De neutrale houding is de houding wanneer er niks gaande is, wanneer er niet gecommuniceerd wordt. In deze neutrale houding wordt de anus niet afgeklemd maar is deze ook niet duidelijk zichtbaar.

Wanneer de hond wel zijn anus afklemt, is er sprake van een onzekere situatie. De hond is dan onzeker, onderdanig en voelt zich niet op zijn gemak. De staart is dan laag.

Als de hond zijn anus niet afklemt is er sprake van een hoge staart. Dit kan betekenen dat een hond zich zelfverzekerd en stoer voelt. Maar ook dat de hond misschien opgewonden is. Staat de staart zo maximaal recht mogelijk, dan is er een spanning aanwezig.

Oren

Ook de oren geven ons verscheidene signalen die de hond probeert te vertellen. Een hond houdt zijn oren naar voren als hij alert of zeker is. Net als de staart, kunnen de oren op drie manieren staan: naar voren, neutraal en naar achteren. Een neutrale houding van de oren wordt gedragen wanneer de hond niet communiceert.

De vorm en houding van de oren in bij elk ras verschillend maar betekenen wel hetzelfde. Als de oren naar achteren staan, betekent dit dat de hond angstig of onderdanig is. Wanneer de hond aan het vluchten is bijvoorbeeld, maar ook als hij je wil begroeten.

Waarschuwingssignalen

De meeste bijtincidenten komen voort uit angstagressie wanneer de hond zich bedreigd voelt. Om het gevaar dan af te weren bijt of hapt de hond. Het is echter wel zo, dat dit bijna nooit gebeurd zonder dat de hond dit van tevoren aangeeft met enkele signalen. De volgende lijst signalen waarschuwen jou dat de hond op scherp staat:

  • De hond staat stil en staart je verstijft aan
  • Hij laat zijn tanden zien
  • Hij hapt een beetje
  • Hij gromt / blaft
hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.