Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Honden versus katten

blog-header

Ben jij een hondenmens zoals wij? Of hou je toch meer van katten? Het is een kwestie die al ontzettend lang speelt: welke diersoort is beter? Het zijn beiden de twee populairste huisdieren voor gezinnen. Tussen de twee zitten toch grote verschillen: honden zijn erg aanhankelijk en sociaal, terwijl katten juist meer teruggetrokken en zelfstandig zijn. In dit artikel vergelijken we de twee diersoorten.

Uitlaten

Omdat de kat zelfstandiger is, laat hij zichzelf uit. Je plaatst een kattenluikje in je deur, zet een kattenbak neer en gaat zelf op de bank zitten terwijl je huisdier zichzelf uitlaat. Bij honden is dat een heel ander verhaal. Een aantal hondenrassen hebben veel beweging nodig, dat ook veel beweging van jou vraagt. Toch kan je een hond ook zo trainen dat hij zichzelf uitlaat in de tuin, dan hoef je alleen de deur even open te doen.

Emotie

Doordat honden aanhankelijk zijn, hebben ze veel aandacht nodig. Hierdoor creëer je een sterke band met elkaar. Ze reageren op wat je zegt en voelen door de toon van je stem aan wat je bedoelt. Hoewel katten ook emoties kunnen aanvoelen, hebben ze doordat ze zelfstandiger zijn toch minder aandacht nodig. Wist je dat het wetenschappelijk is bewezen dat huisdieren erg belangrijk zijn voor ons welzijn? Het knuffelen van een dier leidt bijvoorbeeld bij stressvermindering bij de mens.

Gezondheid

Honden zijn sociale dieren, daarom zijn ze vaak samen met andere dieren en is hun weerstand erg hoog. Hierdoor worden ze minder snel ziek. Doordat katten meer op zichzelf zijn en soms zelfs helemaal niet buiten komen, is hun weerstand erg laag. Deze weerstand hebben ze dan ook niet nodig, totdat ze wel weer onder andere dieren komen. In die situaties zijn ze erg kwetsbaar voor besmettelijke ziektes.

Intelligentie

Katten zijn erg intelligente dieren, ten opzichte van honden hebben ze ook meer hersenen. Qua aantal neuronenverbindingen steken ze ver boven de hond uit. Een kat heeft 300 miljoen verbindingen, terwijl de hond 160 miljoen neuronenverbindingen heeft. Toch moeten we niet vergeten dat de intelligentie van een hond afhankelijk is van zijn training. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar blindengeleide- of politiehonden.

Populariteit

In Nederland zijn katten populairder onder de mensen dan honden. Onder de 33,4 miljoen huisdieren die Nederlanders hebben, zijn ongeveer 2,6 miljoen katten. De hond zit daar ver onder, met 1,5 miljoen. Wereldwijd is zijn katten als huisdieren ook populairder.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.