Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Honden en water

blog-header

Zomer spel

In de zomer vinden sommige honden (en mensen natuurlijk ook) spelen in het water een heerlijke bezigheid. Het is een ideale combinatie, om tijdens inspanning lekker te kunnen afkoelen. Niet alle honden houden van zwemmen. Om een hond te leren zwemmen, kan een zwemvest een goed hulpmiddel zijn. Je hond blijft dan drijven en raakt daardoor minder snel in paniek.

Dwing je hond niet om te gaan zwemmen. Ga de eerste keer naar een gebied waar de waterkant geleidelijk afloopt, zodat je met je hond naar het water kan lopen. Gooi je hond nooit zomaar in het water, hij kan hier erg van schrikken en durft dan misschien nooit meer te zwemmen. Een zwemvest kan ook nuttig en veilig zijn als je met je hond gaat varen of suppen.

Water speelgoed

Ben je er zeker van dat je hond speeltjes apporteert, dan is waterspeelgoed een heel leuk idee. Ballen zijn soms lastig te pakken in het water, door de ronde vorm duwt de hond deze met zijn snuit makkelijker weg. Dit is dus meer geschikt voor de ervaren apporterende hond, of die met een grote bek. Voor de beginner zijn waterspeeltjes met een grillige vorm makkelijker uit het water te pakken.

Honden zwembad

Een hond die van water houdt, doe je een plezier met een bezoek aan het strand of een recreatieplas. In de zomer zijn een aantal van deze plekken verboden terrein, vanwege stranden en de vele (menselijke) bezoekers. Er zijn uitzonderingen van gebieden waar hondenstrandjes zijn aangelegd of natuurgebieden met zwemvijvers waar geen mensen in zwemmen maar die voor honden zeer geschikt zijn.

In het zwemwater kan een teveel aan voedingsstoffen ervoor zorgen dat er blauwalg in het zoete en zoute water ontstaat, de waterkwaliteit is dan niet goed genoeg om te zwemmen en te drinken. Het water kleurt groen-blauw of rood-bruin. Als de algenlaag dik wordt, komen er giftige stoffen vrij.

Dit kan schadelijk zijn voor mens en dier, zeker bij inslikken. Blauwalg kan ook ontstaan in de waterbak van je hond. Blauwalg kan in de ergste vorm zelfs dodelijk zijn. Bij twijfel is voorzichtigheid dus geboden. Een zwembad in de tuin, gevuld met vers water, is een veilige optie om te spelen en zwemmen.

Natte hond in de auto

Na het zwemmen een natte hond in de auto vervoeren, is goed mogelijk met gebruik van een speciale autodeken. Sommige dekens zijn tevens waterdicht aan de onderzijde en beschermen de autobekleding dus zeer goed.

Vacht drogen

Een waterblazer is een handig apparaat om de vacht van je hond te drogen en tevens losse haren te verwijderen. Bij een hond met een lange vacht is een waterblazer een uitkomst. Voor de wat kortere vacht voldoet een handdoek of een badjas. Bij mooi weer de hondenvacht laten opdrogen in de tuin op een zacht kussen en eventueel in de schaduw, is natuurlijk ook een goede mogelijkheid.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.