Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Honden en onweer

Honden en onweer

Als je weet dat je huisdier een hekel heeft aan luide, hoge of plotselinge geluiden, zullen ze onweer waarschijnlijk stressvol vinden. Het is een veel voorkomend probleem, en stormstress kan honden vaak woest maken en overwinnen van angst. Maar er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om deze angst te verlichten.

Hoe weet ik of mijn hond gestrest raakt door onweer?

Honden laten zien dat ze op veel manieren gestrest of angstig zijn, zoals overmatig hijgen, kwijlen, schudden, geeuwen en hun staart tussen hun poten steken. Ze kunnen ook rondlopen, zeuren, blaffen en meer gaan drinken. Dus zorg ervoor dat hun waterbak tot de rand is gevuld.

De hond kalm en veilig te houden tijdens onweer

Houd de hond altijd binnen tijdens onweersbuien Als het buiten begint te stormen en je ziet dat het onweer eraan zit te komen kun je beter nog even wachten met wandelen. Het aanzetten van de tv of radio kan helpen om het geluid te dempen, maar zorg ervoor dat het niet te luid is en probeer dit niet als de hond deze huishoudelijke geluiden nog niet gewend is. Sluit de gordijnen om eventuele lichtflitsen van bliksemschichten zwart te maken.

Zorg ervoor dat de hond is gechipt en dat de informatie up-to-date is, zodat de hond terug kan worden gestuurd als ze door onweer worden afgeschrikt en wegrennen.

Wat moet ik doen als mijn hond angstig is?

Hoewel het moeilijk kan zijn om erachter te komen dat je huisdier gestrest is, moet je je hond niet te laten merken dat je je zorgen maakt, omdat dit het probleem erger kan maken. Blijf kalm, handel normaal en geef veel lof voor kalm gedrag. Laat je bezorgde hond rondlopen, zeuren en zich verbergen in een hoek als hij dat wil. Het is prima om je huisdier te knuffelen en aaien als het hem helpt te ontspannen, maar als ze eenmaal een veilige plek hebben gevonden en kalm lijken, probeer ze dan niet te storen.

Honden willen zich graag verstoppen op een plek waar ze zich veilig en comfortabel voelen als er overal harde geluiden zijn. Dit kan bijvoorbeeld onder je bed of achter de bank zijn. Het neerleggen van sommige kledingstukken kunnen daarbij helpen om een huisdier kalm te houden tijdens onweer. Neem contact op met een dierenarts als er problemen blijven bestaan, omdat ze mogelijk kalmerende medicijnen kunnen voorschrijven die de hond kunnen helpen als ze echt worstelen met grote angsten voor onweer.

Geluidstherapie om ze langzaam ongevoelig te maken voor de geluiden kan ook worden overwogen, vraag de dierenarts of een gekwalificeerde gedragstherapeut hierover. Het spreekt voor zich dat je nooit tegen een huisdier moet schreeuwen. Als je je huis moet verlaten tijdens een onweersbui en thuiskomt om te ontdekken dat je hond destructief is of naar het toilet is gegaan, word dan niet boos op ze. Berisping zal niet helpen en zal ook de hond meer gestrest maken.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen