Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Honden aan elkaar laten wennen

Honden aan elkaar laten wennen

Wanneer je twee honden aan elkaar voorstelt zijn de eerste indrukken enorm belangrijk. Hoe de honden in hun eerste paar ontmoetingen met elkaar omgaan, kan de toon zetten voor hun verdere relatie. In dit artikel lees je verscheidene tips om dit in goede banen te leiden.

Introduceer op neutraal terrein

Het is het beste om honden op neutraal terrein met elkaar vertrouwd te maken, vaak gebeurt dit buitenshuis. Elke hond moet apart aan de riem worden uitgelaten en elke wandelaar moet een zakje met snoepjes of ander lekkers bij zich hebben. Laat de honden eerst op een afstand lopen waar ze elkaar goed kunnen zien, maar niet te veel worden uitgedaagd door elkaars aanwezigheid.

Als de honden geen negatief gedrag vertonen, beloon ze dan met traktaties alleen voor het zien van elkaar. Als de hond die je aan het uitlaten bent bijvoorbeeld naar de andere hond kijkt, kun je met een vrolijke, vriendelijke stem 'Braaf!' zeggen en hem een ​​traktatie geven. Blijf dit herhalen totdat de honden aan elkaars aanwezigheid gewend raken.

Besteed aandacht aan de lichaamstaal van elke hond

Let goed op lichaamshoudingen die wijzen op een defensieve of behoedzame reactie, inclusief haar dat rechtop op de rug van de hond staat, gebaren, grommen, een stijve poten of een langdurige blik. Als je dergelijke houdingen ziet, hetzij wanneer de honden op afstand of dicht bij elkaar zijn, onderbreek dan onmiddellijk en kalm de interactie door de hond zijn aandacht af te leiden. Als de honden ontspannen en comfortabel lijken, kun je de afstand tussen hen verkorten. Nogmaals, geef traktaties aan de honden wanneer ze elkaar op een ontspannen manier bekijken.

Laat de honden het tempo van de introductie bepalen

Het is mogelijk dat de honden gewoon midden in de wandeling met elkaar willen gaan spelen. Het is ook mogelijk dat het meer tijd kost voordat de honden comfortabel genoeg zijn om naast elkaar te lopen. Het belangrijkste is om deze inleiding langzaam te nemen. Hoe geduldiger je bent, hoe groter de kans op succes. Forceer de honden niet om met elkaar te socialiseren.

Zodra de honden elkaar van dichtbij kunnen zien, laat je de ene hond achter de andere lopen en schakel je vervolgens over. Als de honden comfortabel blijven, laat ze dan zij aan zij lopen. Laat de honden ten slotte onder nauw toezicht met elkaar omgaan. Als een of beide honden tekenen van stress of onrust vertonen, ga dan langzamer verder met de introductie.

Houd thuis nauwlettend toezicht

Wanneer je de honden voor het eerst thuis introduceert, gebruik dan een middel om ze van elkaar te scheiden. Bekijk hoe ze op dat moment op elkaar reageren of communiceren. Versterk positief gedrag door waardevolle beloningen aan de honden te geven voor positieve interacties. Zorg ervoor dat er geen speelgoed, voedsel of snoepjes in huis zijn waar de honden mogelijk over kunnen vechten. Let ook op situaties die kunnen leiden tot conflicten, bijvoorbeeld wanneer de honden overdreven opgewonden raken.

Houd de honden nauwlettend in de gaten wanneer ze samen zijn en beloon ze met lekkernijen, totdat je er 100% zeker van bent dat ze comfortabel en veilig bij elkaar zijn. Neem contact op met een professionele trainer of gedragstherapeut voor hulp bij introducties die niet goed lijken te gaan.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen