Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hond uit het buitenland: wel of niet doen?

blog-header

Soms ziet een hond op je vakantieadres er zo zielig uit, dat je het dier het liefst mee wil nemen naar huis. Denk hier niet te licht over. Honden uit het buitenland hebben vaak één ding gemeen: ze hebben slechte ervaringen met mensen en ze zijn gewend om voor zichzelf te zorgen. Ze gaan ’s avonds laat op pad om te scharrelen naar het voedsel dat verwende toeristen niet meer lusten. Op het strand en in de straten liggen vaak half opgegeten brood, friet en andere versnaperingen. Bij restaurants staan vuilnisemmers waarvan de deksels niet goed sluiten, overvolle containers en kapotte vuilniszakken vol met restjes.

Consequenties

Besluit je een zwerfhond mee naar huis te nemen, dan kan dat behoorlijke consequenties hebben. Deze honden nemen hun verleden mee naar hun nieuwe thuis. De honden zijn niet gewend om een hele nacht rustig in een mand te slapen of de hele dag rustig te liggen. Ze hebben een zeer ambivalente houding naar mensen, ze zijn vaak bang voor mensen en ze schrikken al van de kleinste snelle beweging. Als ze toenadering zoeken is hun houding laag, naar achteren gericht en klaar om te vluchten.

Een leven als zwerfhond laat je niet zomaar achter: het zit helemaal onder je huid. Dit betekent dat het niet vanzelfsprekend is dat zo'n hond met een diepe zucht van tevredenheid op zijn slaapkussen neerploft. Hij heeft een zwaar, maar spannend leven ingeruild tegen een luxe, maar saai leven. En dat kan heel wat chronische stress bij een hond veroorzaken. En die is ongezonder dan de stress die de hond had in de strijd om zijn dagelijkse bestaan.

Bang voor mens en verkeer

Wanneer je een hond uit het buitenland meeneemt, moet je een aantal zaken goed overwegen. Heel belangrijk is de leeftijd en het gedrag van de hond. Als hij geen pup meer is en panisch is voor mensen, dan moet je er rekening mee houden dat deze hond zich nooit meer echt op zijn gemak zal voelen bij mensen. Hij kan wennen aan het feit dat mensen hem geen kwaad doen en zich daardoor op de lange duur zelfs kunnen ontspannen in hun aanwezigheid, maar een relatie aangaan is een andere zaak.

De straathonden hebben zelden geleerd om te spelen, omdat hun leven totaal andere eisen aan ze stelde. Energie verspillen aan spel is een luxe die alleen onze beschermd opgroeiende huishonden zich kunnen permitteren. De mogelijkheden om met zo'n hond om te gaan en leuke dingen met hem te doen, zijn dus zeer beperkt. Honden die in hun jeugd niet hebben leren spelen, kunnen dat op latere leeftijd vrijwel niet meer onder de knie krijgen.

Zwerfhond iets bijleren

Zwerfhonden komen vaak uit gebieden waar niet zoveel verkeer is. Zij vinden het verkeer in een grote stad dan ook vaak angstaanjagend, zodat hun dagelijkse uitje geen plezierige afwisseling is van de dag, maar een stressvolle aangelegenheid. Dat alles betekent dat je het risico loopt dat je een hond hebt die zich onder de mensen en in het verkeer gedraagt alsof hij doodsbang is, wat hij feitelijk ook is.

En het is de vraag of zo'n hond hier zoveel beter af is dan in zijn eigen zwerfbestaan, waarin hij wel wist hoe hij grip op zijn leven moest houden. Niet alle honden die worden meegenomen, blijven bang. Feit is wel dat de nieuwe baasjes daar behoorlijke inspanningen voor moeten leveren.

Honden die nog heel jong zijn, hebben een veel betere kans zich aan te kunnen passen aan onze maatschappij. Ook al is hun start niet ideaal, zij kunnen nog veel bijleren en wennen aan hun nieuwe omstandigheden. Dus als je een zwerfhond uit het buitenland meeneemt, is het verstandig alleen een hond mee te nemen die naar mensen toekomt en zich durft te laten aaien.

Pups hebben een veel betere kans om bij ons op te groeien en een gelukkige hond te worden dan oudere honden die vastzitten in vaste patronen en angstig zijn voor mensen. Misschien is een magere zwerfhond die lange omzwervingen moet maken om zijn kostje te vinden wel gelukkiger dan een goed doorvoede hond op een luxe slaapmatras. Eigenlijk moet je je altijd de vraag stellen ‘wordt deze hond bij mij gelukkiger dan hij nu is?' Dan kom je vanzelf tot een goede keuze.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.