Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hond leren loslopen

blog-header

Veel hondeneigenaren dromen ervan om zonder een hondenriem te wandelen met hun viervoeter. Zelfs de meest koppige honden kunnen worden gevormd tot rustige, gehoorzame wandelgenoten met consistente training. Als een hond leert om zonder riem te lopen, moet er eerst een solide basis voor training met de riem worden gelegd.

Halsband

Maak een halsband om de nek van de hond vast en bevestig een riem aan de halsband. Hoewel je uiteindelijke doel is om de hond los te laten lopen, begint het starten van zijn training met een riem hem onder controle en verhoogt dit zijn zelfvertrouwen. Kies altijd een hondenriem die veilig is voor de hond. Een hondentuigje is het meest veilig voor de hond. Hondenkettingen zien er misschien leuk uit, maar ze kunnen gevaarlijk zijn als ze verkeerd worden gebruikt en de hond laten stikken.

Het oefenen van commando's

Het is tijd om de hond bepaalde commando's aan te leren. Begin bijvoorbeeld met het commando ''Let op''. Dit commando leert de hond zich op je gezicht te concentreren en naar je ogen te kijken, wat belangrijk is om de aandacht van de hond te houden wanneer je overstapt naar het uitlaten zonder lijn. Roep de naam van de hond en houd wat lekkers dicht bij zijn neus.

Zeg "Let op mij" en breng de traktatie naar je ogen. Op het moment dat de hond opkijkt en zich op je gezicht concentreert, geef je hem de traktatie. Veel trainers zullen ook "Ja" zeggen of op een clicker klikken om het gewenste gedrag te markeren terwijl ze de traktatie geven. Vraag de hond tijdens trainingssessies regelmatig "op mij te letten" totdat hij oogcontact houdt met elk commando.

Het is belangrijk bij deze methode van gehoorzaamheidstraining om een ​​soort traktatie te vinden waarop de hond met veel enthousiasme reageert. Dit soort enthousiasme zal eerder worden geïnspireerd door een klein hapje magnetron hotdog dan een beetje droog hondenkoekje. Ontdek wat uw hond echt op en neer laat springen.

Als je hond gewoon niet enthousiast genoeg is over eten om gehoorzaam deel te nemen aan oefeningen, moet je misschien een ander soort motivator vinden, zoals bijvoorbeeld zijn lievelingsspeelgoed. Die beloningen hebben het nadeel dat ze de training onderbreken, terwijl je kleine stukjes voedsel kunt geven zonder de hielpositie van je hond te breken. Als je een voedseltraktatie als beloning gebruikt, is het het beste om de hond niet van tevoren te voeren.

Aandacht en concentratie

Ga met de hond aan jouw linkerkant staan ​​en vraag hem te zitten. Houd een traktatie in je linkerhand en hef deze op over de kop van de hond terwijl je "Zit" zegt. Beloon de hond op het moment dat hij zit. Dit commando is een belangrijk hulpmiddel bij het uiteindelijke loslopen en luisteren. Je leert de hond het voorwaartse momentum te stoppen en de juiste hielpositie te behouden wanneer je stopt met bewegen.

Om dit correct te doen, moet hij zijn aandacht op jou hebben gericht. In het begin moet je blij zijn als hij laat zien dat hij heeft leren zitten als je stopt. Naarmate de training vordert, zul je traktaties moeten geven of onthouden om te bepalen hoe hij zit, hoe snel hij zit en hoe precies hij zijn hielpositie houdt met zijn schouder naast je linkerknie en zijn ogen op jougericht.

Aanmoediging

Loop een paar stappen vooruit en gebruik het vooruitzicht van een traktatie om de hond aan te moedigen met je mee te bewegen. Ontspan en vraag de hond om weer te "zitten" wanneer jij tot stilstand komt. Geef hem de traktatie wanneer zijn achterhand stevig op de grond ligt. Herhaal het loop-en-stopproces in de loop van de tijd totdat de hond snel zit zonder een commando wanneer je stopt.

Laat de hond naast je lopen

Moedig de hond aan om dichtbij je te lopen. Houd een traktatie in je linkerhand en houd hem net buiten zijn bereik. Spreek met een vriendelijke stem en houd de traktatie vast, zodat hij het kan ruiken maar niet kan pakken. Kom langzaam tot stilstand, beloon hem met de traktatie als hij zit en prijs hem zolang hij in positie blijft.

Herhaal de oefening en neem bochten op in de routine totdat de hond een perfect tempo en positie handhaaft terwijl hij gemakkelijk met je meebeweegt. Als hij deze scherpe mentale focus niet heeft om met jou mee te bewegen en te doen wat je hem opdraagt, kan hij nog niet worden losgelaten van de riem.

Maak de riem los

Maak de riem los en geef het commando ''Let op''. Zodra de hond zijn aandacht op je is gericht, zeg je met een blije stem ''Volg'' waarna je naar voren loopt. Als de hond verslapt of langzamer gaat, zeg je opnieuw ''Volg'' en heb je een traktatie in je hand om hem te verleiden. Loop snel door totdat de hond een gelijkmatig tempo aanhoudt in de juiste hielpositie.

Beloon hem daarvoor en kom dan langzaam tot stilstand. Beloon de hond wanneer hij zit. Het is van vitaal belang om de hond alleen te belonen als hij de juiste positie behoudt, hetzij in beweging of wanneer hij tot stilstand komt. Als je je tempo vertraagt ​​of hem een ​​traktatie geeft wanneer hij ronddwaalt, zal hij leren dat hij kan afdwalen als de riem los is.

Uitlaatgebied

Bezoek regelmatig een lokaal uitlaatgebied wanneer de hond feilloos los kan lopen. Voer een paar oefeningen met hem uit aan de riem uit om ervoor te zorgen dat de hond niet wordt afgeleid. Vervolgens zoek je een rustige plek en maak je de hondenriem los. Zeg de naam van de hond om zijn aandacht te trekken, vraag de hond om te volgen en naar voren te lopen.

Als hij met je meebeweegt en tijdens de hele oefening goed blijft focussen, geef hem dan iets lekkers en veel lof. Als hij naar een andere hond gaat of wegloopt, maak de hond dan onmiddellijk weer vast. De hond is dan nog niet klaar om los te lopen. Ga daarom weer terug naar de basis en zorg ervoor dat zijn focus weer terug is voordat je hem weer losmaakt.

Blijf de oefeningen herhalen

Herhaal al het aangelijnde werk met de hond totdat hij volledig los kan lopen zonder dat hij wegloopt. Je kunt het punt bereiken waarop je denkt dat je hond zo gehoorzaam is dat hij niet aan de lijn hoeft, maar je toch vergissen. Zorg er daarom eerst altijd voor dat je de hond aangelijnd hebt wanneer je gaat oefenen of wandelen met de hond.

Je moet altijd klaar zijn om de riem aan zijn kraag te klikken als dat nodig is. Het maakt niet uit hoe zeker je bent in de gehoorzaamheid van je hond, die wetten zijn nog steeds van toepassing.

Items die noodzakelijk zijn

  • Een goede halsband
  • Riem
  • Hondenkoekjes

Een hond kan ook los leren lopen bij een hondenschool. Deze lessen worden gegeven door professionele trainers en bieden de mogelijkheid om de hond in een veilige, vriendelijke omgeving te laten werken. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat de hond de hond niet meer wegloopt en te allen tijde netjes bij je blijft. Elke hond leert in een ander tempo, maar consistentie, geduld en dagelijkse oefening kunnen het trainingsproces versnellen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.