Hond in bad doen

blog-header

Voor veel mensen begint de tijd van de Lentekriebels, wat vaak betekend een grondige schoonmaak. Ze nemen alles in huis onder handen en willen dat alles weer fris en schoon wordt. Daarom hier wat tips hoe je je hond een lekker en goed bad en goede verzorging kunt geven.

Je hond in bad

Vroeger was het een behoorlijke worsteling om je hond in bad te krijgen. Tegenwoordig zijn er speciale artikelen die gebruikt kunnen worden om je hond in bad te doen. Tevens is een goede voorbereiding van belang, hierdoor kan het heel leuk zijn voor je hond en voor jou om hem een bad te geven.
Je hond in bad doen is niet iets dat dagelijks hoeft te gebeuren, maar wanneer je hond in iets smerigs heeft liggen rollen of een onplezierig luchtje om zich heen heeft, dan wordt het tijd om hem in bad te doen.

Eerst borstelen

Wanneer je hond nog niet nat is, is het het beste dat je hem eerst goed borstelt. Hierdoor haal je de knopen eruit. Wanneer je hem borstelt terwijl hij nat is, maak je de knopen alleen maar erger. Vervolgens kun je het bad met lauwwarm water vullen tot aan de knieën van de hond, of zet de douche op een aangename temperatuur.

Het wassen van je hond

Wanneer je hond is geborsteld en het water op de gewenste temperatuur is kun je je hond in bad zetten. Een antislipmat is erg handig. Het is belangrijk dat je je hond voortduren uitbundig prijst en aanmoedigt. Houdt je hond met een hand op zijn plaats en lepel met de andere hand water over zijn vacht. Je kunt eventueel ook de douchekop gebruiken, maar houdt deze dan heel dicht bij de vacht om stress bij je hond te voorkomen.

Wanneer je hond helemaal afgespoeld is, kun je hem inzepen met de shampoo. Werk deze rustig en voorzichtig door de hele vacht. Voor de poten kun je en kwastje gebruiken en voor de kop een spons. Kijk goed uit dat er geen zeep in de ogen komt. Spoel hierna je hond goed af met schoon lauwwarm water en zorg dat er geen shampoo achterblijft.

Het afdrogen van je hond

Zorg dat het meeste water al uit de vacht is voordat je met een paar handdoeken gaat afdrogen. Dit kun je doen door het water uit de vacht te knijpen. Bedenk goed dat alles wat jij niet afdroogt, je hond er af zal schudden! Je zou eventueel een haardroger kunnen gebruiken. Let hierbij wel op dat je hem op een lage temperatuur zet en blaas niet in het gezicht! Het is ook erg van belang om de oren van je hond goed te controleren op vocht. Bacteriën nestelen zich namelijk erg graag in vochtige oren.

Belonen

Na het afdrogen is het wel zo fijn wanneer je je hond uitbundig beloont. Hierdoor zal hij het in bad gaan als een aangenamere ervaring gaan beschouwen. Nu is het alleen nog hopen dat hij niet meteen weer de modder in duikt.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.