Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hond heeft kippenpoot gegeten

Hond heeft kippenpoot gegeten

Je hebt de keuken maar een minuut verlaten, maar als je terugkomt, is het al te laat. De geroosterde kip die je net uit de oven hebt gehaald, is verdwenen. De enige potentiële dader zit op de grond te hijgen, met zijn staart te kwispelen en ziet er heel tevreden uit met zichzelf. Je raakt in paniek als je je realiseert dat je hond ook de kippenpootjes heeft opgegeten. Moet je met de hond onmiddellijk naar de dierenarts?

Is het slecht voor honden om kippenpootjes te eten?

Honden eten al duizenden jaren botten en verwerken ze meestal prima. Meestal lossen kippenpootjes op zodra ze de maag bereiken, voordat ze de kans krijgen om gevaarlijk te worden. Meestal kunnen honden zonder problemen kippenbotten verwerken. Andere botten, zoals botten van rundvlees en varkensvlees, kunnen aanzienlijk meer leed en ziekte veroorzaken. Er zijn echter enkele potentiële gevaren voor honden die in de verleiding komen om kippenpootjes te eten.

Potentiële obstructie

Gekookte botten zijn meestal iets zachter dan rauwe botten, maar sommige (zoals het dijbeen) kunnen behoorlijk groot zijn in verhouding tot de grootte van de hond. Als een hond een kippenpoot doorslikt of probeert te slikken en het niet helemaal naar beneden gaat, kan het in de slokdarm vast komen te zitten. Dit kan veel kokhalzen en overmatig kwijlen veroorzaken.

Bij andere honden kan het bot vast komen te zitten in het bovenste deel van de luchtweg, ofwel de achterkant van de keel (de keelholte), of het begin van de luchtweg zelf. Dit is een onmiddellijke noodsituatie waarbij de hond significante tekenen van angst zal vertonen en zwaar kan hoesten of moeite heeft met ademhalen.

Risico op scheuren van de GI Tract

Kippenbeenderen versplinteren gemakkelijk, en wanneer ze worden ingeslikt, kunnen ze perforatie van de slokdarm of het darmkanaal veroorzaken.

Besmetting door bacteriën

Vooral als de kip niet gekookt is, loopt een ​​hond het risico blootgesteld te worden aan bacteriën zoals salmonella.

Wat te doen als een hond zich verslikt in een kippenpootje

Als je je zorgen maakt dat het bot vastzit in de bovenste luchtwegen of het bovenste darmkanaal, is dit een noodgeval en moet het onmiddellijk worden aangepakt. Als je het bot kunt zien of grijpen om het eruit te krijgen, moet je dit doen zolang je dit kunt doen zonder de hond verder te verontrusten of gebeten te worden. Als het echter niet direct zichtbaar is, breng het huisdier dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Als je vermoedt dat de hond een kippenpootje heeft gegeten en ze een van de volgende symptomen vertonen, breng ze dan onmiddellijk naar een dierenarts:

  • Weinig trek
  • Braken
  • Diarree (aanhoudende diarree bij honden kan gevaarlijk zijn)
  • Loomheid
  • Kokhalzen of kokhalzen
  • Kwijlen
  • Hoesten
  • Problemen met ademhalen

Als de hond actief is, goed eet en volkomen normaal lijkt, is het over het algemeen veilig om de situatie eenvoudig te volgen. Vermijd in de regel het voeden van de botten van een hond. Als een hond een kippenbot binnenkrijgt en hij lijkt verdrietig, handel dan snel en bel een dierenarts in noodgevallen. Als je hond helemaal normaal lijkt te doen, komt het uiteindelijk allemaal wel goed.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen