Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hond en traplopen

Hond en traplopen

Veel mensen denken dat traplopen een ongezonde bezigheid is voor hun hond. Zo denkt men dat het tot heupdysplasie en andere gewrichtsafwijkingen zou kunnen leiden. In dit artikel lees je wat hiervan waar is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond veilig de trap op en af gaat.

Balanceren

Met vier poten om het lichaamsgewicht te verdelen en een kop en staart om te balanceren is het hondenlichaam prima in staat om te traplopen. Met een beetje training en oefening heeft hij dit zo onder de knie. Let erop dat je hond nooit zonder begeleiding de trap op- en afgaat want dan bestaat de kans op blessures.

Hoe leer je een hond traplopen?

De beste manier om je hond te leren traplopen is door hier op jonge leeftijd mee te beginnen. Dit geldt ook voor pups die fysiek groot genoeg zijn om de treden gemakkelijk te kunnen nemen. Je hoeft dus niet te wachten totdat je pup volwassen of uitgegroeid is.

  • Zoek een plek op met enkele treden. Denk hierbij aan de ingang van een gebouw of een betonnen opstapje. Let er hierbij op dat er niet meer dan drie of vier treden zijn en dat deze voldoende ruimte hebben. Zelfs een stoeprand is in het begin een prima obstakel voor je pup om te overwinnen.
  • Lijn je pup of hond aan en laat hem onderaan de trap zitten. Houd een beloninkje voor zijn neus en trek deze rustig naar voren en dus van hem vandaan. Loop nu rustig de treden op met je pup en zorg ervoor dat hij achter je been blijft. Beweeg langzaam zodat je pup de tijd krijgt om zijn pootjes goed te plaatsten. Zodra jullie de treden genomen hebben, geef je hem zijn beloning. Zo leer je de pup om rustig op een trap te lopen. Herhaal dit een paar keer om vervolgens het loksnoepje weg te laten. Je wilt namelijk dat je pup of hond zich concentreert op het traplopen en niet op het volgen van beloningssnacks.
  • Let erop dat je pup de treden om en om met zijn poten betreedt. Sommige pups willen namelijk wel eens van trede naar trede springen (als een konijn) om er met alle poten op te landen. Het gaat erom dat er sprake is van een vloeiende beweging.
  • Het van de trap aflopen is voor een ongeoefende hond meestal iets ingewikkelder dan de trap oplopen. Oefen dit daarom niet op een hoge trap met veel treden. Zorg er voor dat je pup of hond netjes achter je blijft. Houd hem aan de riem en begeleid hem eventueel met een lekkere beloningssnack naar beneden.

De meest voorkomende oorzaken van blessures bij het traplopen

Het zal je niet verbazen dat je hond het meeste risico op een blessure loopt tijdens het afdalen van een trap. We hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet:

  • Ongecoördineerd traplopen; honden die onvoldoende geleerd hebben om hun lichaam te balanceren, hebben grote moeite om soepel te trap af te komen. Hierbij bestaat de kans dat ze een paar treden missen en met een grote smak beneden komen, met een lelijke blessure als gevolg.
  • Ongecontroleerd traplopen; honden die niet begeleid worden tijdens het traplopen en regelmatig de trap op- en afrennen, kunnen zichzelf lelijk bezeren. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de hond boven ligt en de deurbel gaat. Door de opwinding kan de hond de trap op- of afstormen en hierbij wat treden overslaan.
  • Gladde ondergrond; met name geschilderde houten trappen zonder vloerbedekking kunnen erg glad zijn. Dit kun je overigens gemakkelijk oplossen door de treden te voorzien van een antislip mat of door een anti-slipstrip in de treden te laten frezen. Dit laatste is een relatief goedkope oplossing.
  • Overgewicht; een (te) dikke hond loopt veel meer risico's op blessures tijdens het traplopen dan een slanke hond. Dit heeft te maken met de verschuiving van het gewicht naar de voorpoten. Dit kan voor onbalans zorgen waardoor de hond uit evenwicht raakt en geforceerd de trap afkomt.
  • Angst; een hond die nooit geleerd heeft om trap te lopen, kan onzeker of zelfs angstig zijn zodra hij bovenaan een trap staat om naar beneden te moeten. Deze honden wringen zich vaak in bochten om de trap maar niet te hoeven gebruiken. Van een vloeiende beweging is bij dit soort honden meestal geen sprake. Daarom is het verstandig om een hond op jonge leeftijd te leren om de trap te gebruiken.

Voorkomen dat je hond de trap uit zichzelf gebruikt

Je kunt voorkomen dat je pup of jonge hond uit zichzelf de trap op stormt. Dit gaat als volgt: laat je pup iedere keer zitten voordat hij de trap op- of afgaat. Geef een duidelijk gesproken commando (bijvoorbeeld 'ga' of 'trap op') zodra je hem naar boven begeleidt. Zo leer je hem dat hij alleen de trap mag gebruiken zodra jij daar toestemming voor geeft.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen