Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hond en muilkorf

blog-header

Sommige mensen gebruiken voor hun hond een muilkorf. In een aantal situaties is het ook noodzakelijk. Laat dit hulpmiddel dan ook niet links liggen en voorkom problemen.

Reacties op hond met muilkorf

Wanneer we een hond met een muilkorf tegenkomen, houden we liever een beetje afstand. Vreemd eigenlijk, want een muilkorf is er nu juist voor om incidenten te voorkomen. We zouden beter afstand kunnen houden van honden die geen muilkorf om hebben, maar daar wel voor in aanmerking komen.

Het gebruik van een muilkorf heeft vaak een wat negatieve lading. Wanneer het om een hond gaat die graag z'n tanden ergens in zet, is dat ook wel te begrijpen. Maar er is ook een zeer positieve kant. De eigenaar neemt zijn/haar verantwoordelijkheid door te voorkomen dat er een incident kan plaatsvinden. De eigenaar gebruikt een muilkorf, en neemt het minder vriendelijke aanzicht van de hond op de koop toe.

Soorten muilkorven

Muilkorven zijn er in veel uitvoeringen en materialen. Van bijna geheel omsloten met wat luchtgaten tot een zeer open korf van kunststof of metaal. Een muilkorf moet langere tijd gedragen kunnen worden. Het is daarom van groot belang dat de hond zijn bek open kan doen wanneer hij een muilkorf om heeft. Hierdoor kan hij voer aanpakken en drinken. Nog belangrijker, hij kan hijgen en braken.

Naast bovengenoemde muilkorven zijn er ook zachte stoffen hoesjes die je om de bek van de hond schuift. Deze hoesjes zitten vrij strak en de hond kan zijn bek slechts een klein beetje opendoen. Hierdoor kan hij niet voer aanpakken, drinken, hijgen, of braken. Hoewel deze stoffen 'muilkorven' er misschien vriendelijker uit zien, zijn deze alleen geschikt voor kortdurend gebruik onder permanent toezicht. Voor gebruik tijdens trainingen, warmere dagen, stressvolle situaties en voor het uitlaten, zijn deze snuithoesjes niet geschikt. Bij de dierenarts of trimster kun je deze 'snuitjes' wel gebruiken.

Hond wennen aan muilkorf

Veel honden accepteren vrij makkelijk dat vreemde ding om hun neus. Andere honden kunnen zich er in eerste instantie behoorlijk tegen verzetten. Het is dan ook belangrijk dat je je hond laat wennen aan de muilkorf en dat je het gebruik ervan rustig opbouwt. Het is aan te raden je door een goede hondenschool of gedragstherapeut voor honden te laten adviseren en begeleiden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.