Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hond en bedelgedrag

blog-header

Heb je ook zo’n hond die piept en poten geeft als jij aan je koffie met gebak zit? Of die om je eettafel heen scharrelt of onder tafel zijn kop op je knie legt? En vind je dat ook zo irritant en vertederend tegelijk? Stuur je hem weg naar zijn plaats, waar hij binnen twee tellen weer vanaf is? Is dit gebedel een terugkerend ritueel, dag in dag uit? Wedden dat je intervalbeloning toepast?

Elke hond bedelt

Vrijwel elke hond bedelt. Het lijkt haast aan het hond zijn gebonden. Toch is bedelen echt aangeleerd gedrag dat je heel makkelijk had kunnen voorkomen. Afleren is helaas een hele klus. Het is vrijwel niet te doen een bedelende hond te weerstaan. Kun je het wel zelf, dan kunnen je kinderen het niet. Of je bezoek stopt je hond wat toe.

Al houd je twee weken moedig stand en je hele omgeving werkt mee, dan nog komt er een moment waarop er net een stuk koek afbreekt of een kruimel brood op de grond valt. Je hond denkt dan: het heeft geholpen, ik moest heel lang wachten, maar mijn acties hadden uiteindelijk succes. De volgende keer zal hij drie weken lang volhardend zijn in zijn gebedel. Hij weet dat er iets komt als hij volhoudt.

Oorzaak bedelgedrag hond

  • de hond heeft succes gehad met aankijken of poten geven
  • intervalbeloning; het krachtigste beloningsschema dat er is
  • een kruimel valt altijd wel te vinden

Voorkomen bedelgedrag hond

  • nooit ingaan op welke vorm van bedelgedrag dan ook

Oplossen bedelgedrag hond

  • de hond ander gedrag leren dat hem meer opbrengt

Begeleiding bedelgedrag hond

Als we de kern van het wegsturen begrijpen, weet je meteen wat je er aan moet doen. Zomaar wegsturen naar zijn plaats helpt niet, als je niet zorgt dat netjes op de plaats blijven liggen wat oplevert. Zorg dat de hond op zijn plaats regelmatig wat lekkers toegestopt krijgt. Dat hoeft helemaal niet iets van jouw maaltijd te zijn, een brokje mag ook, als hij het maar lekker vindt.

Stop hem in eerste instantie regelmatig iets toe voordat hij overeind komt. Je kunt met behulp van je clicker het netjes blijven liggen extra accentueren, zodat hij weet dat dat is wat van hem wordt gevraagd. Maar dat hoeft niet per se. Zonder clicker kan ook. Het gaat erom dat de hond merkt dat netjes blijven liggen meer oplevert dan steeds rondlopen en smekend kijken. Gaat dat goed, dan kun je de tijd tussen twee versnaperingen langzaam opvoeren. Net zolang tot het gedrag zo geconditioneerd is, dat de hond uit zichzelf op zijn plaats gaat liggen als je de tafel gaat dekken.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.