Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hond adopteren, een goed idee?

Hond adopteren, een goed idee

Wil jij graag een hond in huis nemen maar weet je niet van waar? Wil je een hond adopteren? Een volwassen hond of puppy? Van bij een asiel of fokker? In deze blog geven we je een paar redenen waarom je een hond vanuit het asiel moet nemen en het verschil tussen een goede fokker en broodfokkers.

Waarom een hond adopteren uit het asiel

 • Je geeft ze een beter leven. Ze zitten vaak al een lange tijd in het asiel en waren soms slecht behandeld bij de vorige eigenaar, jij bent de held die ze een nieuw leven zal geven.
 • Ze zijn uniek. Veel honden dan je vind in het asiel (zeker als ze van buitenland komen) zijn een mix, daarom zijn ze zeer uniek en prachtig. Toch is de look niet waar je naar moet kijken, ze hebben elk hun eigen karakters dat ze uniek maken. Asiel Honden hebben meestal ook van alles meegemaakt in hun leven waarmee je rekening zal moeten houden en ze ermee helpen.
 • Je zal ze kunnen zien groeien. Ze hebben in het verleden al veel meegemaakt waardoor ze wel wat probleemgedrag zullen hebben. Het zal dus voor jouw niet zo makkelijk zijn, werk eventueel met een hondentrainer. Maar het is echt prachtig om jouw hond te zien veranderen. Heb je niet veel ervaring neem dan liever een hond zonder een zware bagage.
 • Je draagt al zeker niet bij aan de broodfok. Veel mensen weten niet wat broodfok is (verdienen hun geld door fokken en geven niet echt om het welzijn van de dieren) en trappen er dan in. Als je uit een asiel een hond haalt dan ben je al zeker dat het geen broodfok is.
 • Ze zijn gezonder. Meeste asielhonden zijn mixen waardoor ze ook gezonder zijn. Dit omdat ze uit een meer gediversifieerde genenpool komen en dus zijn ze minder vatbaar voor bepaalde rasspecifieke gezondheidsproblemen.

Heb je interesse in een hond te adopteren dan kan je deze site eventueel even bezoeken: https://www.adopteereendier.be/.

Je kan ook een hond adopteren vanuit buitenland https://www.doggo.nl/artikelen/aanschaf-van-een-hond/honden-uit-het-buitenland/. Via deze link kan je meer te weten komen over adopteren uit het buitenland.

Maar toch is een hond adopteren niet voor iedereen. Als je nog nooit een hond hebt gehad dan neem je best geen hond met een grote bagage. Heb je liever de voorkeur aan een puppy dan is dat zeker ook oké, wees wel bewust wat het opvoeden van een puppy allemaal inhoud. Soms vind je ook puppy’s van uit het asiel en zelfs regelmatig vanuit het buitenland via een organisatie. Kijk zeker uit voor broodfok, dit willen we niet steunen.

Wat is broodfok?

Het primaire doel van een broodfokkers is om geld te verdienen waarbij het welzijn van de dieren minder van belang voor hun is. Een broodfok heeft meestal meerdere rassen en hebben heel het jaar puppy’s beschikbaar. Ze geven ook snel een pup mee bij het eerste bezoek en doen geen background check. Je kan vaak niet beide of zelfs geen ouders zien van de pups. De pupjes worden ook vaak te vroeg meegegeven, pups mogen pas weg vanaf 8 weken. De pupjes zijn ook vaak ziek of erg mager.

Wat is een goede fokker?

 • Het belang voor hun is het verbeteren van het ras en het gaat niet om geld voor hun
 • Hebben maar 1 of 2 rassen waar ze zich op focussen, zo weet je dat ze goed bekend zijn met het ras
 • Hebben niet heel het jaar door puppy’s, meestal 1x per jaar of zelfs minder
 • Werken met een lange wachtlijst
 • Geven niet zomaar een pup direct mee, ze doen een background check en koppelen de pup aan de juiste eigenaar. Je zult meerdere keren op bezoek gaan.
 • Je kan beide ouders bekijken en zijn in gezonde staat. De pups zien er gezond uit en leven in een schone omgeving en worden in huis opgegroeid
 • De pup is gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt en heeft een paspoort
 • De fokker kan aantonen dat zowel vader als moeder van de pups werd getest op erfelijke aandoeningen.

https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/erkende-inrichtingen-dierenwelzijn Op deze site vind je een lijst met erkende fokkers. Het betekent echter niet dat elke fokker dat hier op staat wordt gezien als een ‘goede’ fokker. Als je een fokker hebt gevonden dat je interesseert informeer je dan eerst heel goed.

Conclusie: Denk eerst dus even goed na of je een puppy of volwassen hond wilt. Wees bewust dat honden vanuit het asiel vaak al een grote bagage hebben en veel training en discipline nodig hebben. Toch vind je in het asiel vaak super lieve hondjes die naar het asiel werden gebracht door stomme redenen. Een pup is super tof maar neemt ook veel tijd in beslag. Kijk ook uit voor broodfok. Bij de rasvereniging kan je ook eens horen naar goede fokkers.

Dit artikel werd geschreven door Lisa van Just Russel. Just Russel levert gepersonaliseerde hondenvoeding gratis aan huis in België en Nederland. Leer meer over honden en hondenvoeding op www.justrussel.com

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen