Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoeveel water moet een hond drinken?

Hoeveel water moet een hond drinken

Water is het belangrijkste bestanddeel van gezonde, levende cellen van het lichaam. Zonder water zal het lichaam van een hond niet goed functioneren. Meer specifiek zal de hond uitdrogen. Dit kan gebeuren als een hond niet genoeg water krijgt, daarom moet je de drinkbak van een hond dagelijks schoonmaken en bijvullen. Je moet ook goed in de gaten houdenn wanneer de hond meer water drinkt dan normaal, aangezien dit een teken kan zijn van ziekte.

Hoeveel water heeft een hond nodig?

Er zijn verschillende manieren om in te schatten hoeveel water een individuele hond nodig heeft en dit kan variëren afhankelijk van individuele omstandigheden. Over het algemeen moeten honden elke dag ongeveer 1/8 kopje water per kilo lichaamsgewicht drinken. Er zijn echter veel factoren die van invloed kunnen zijn op hoeveel een hond drinkt, dus je moet de wateropname van een hond niet beperken.

Tenzij een dierenarts anders heeft voorgeschreven, is het niet nodig om de exacte hoeveelheid water die een huisdier drinkt af te meten. Zorg ervoor dat de hond elke dag voldoende vers, schoon water heeft.

Waarom een hond soms minder water drinkt

Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen waarom een ​​hond mogelijk minder water drinkt dan normaal.

 • Een hond eet natvoer of een zelfgemaakt dieet
  Honden die blikvoer of een zelfgemaakt dieet krijgen, krijgen wat vocht binnen via hun voer, aangezien dit ongeveer 65-80% uit water bestaat. Je merkt misschien dat de hond minder drinkt dan wanneer hij dagelijks alleen droge brokjes eet.
 • Een hond kan ziek zijn of pijn hebben
  Als een hond ziek is door een andere onderliggende oorzaak, of problemen heeft met mobiliteit of pijn, kan het zijn dat hij ook niet de hoeveelheid water drinkt die hij nodig heeft. Praat met een dierenarts om erachter te komen waarom een hond niet genoeg water drinkt en hoe je kunt helpen.
 • Een hond heeft het (te) warm
  Afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid beweging die een hond krijgt, kan er meer water nodig zijn. Dit komt doordat er water verloren gaat bij overmatig hijgen en speekselvloed.

Kunnen honden kraanwater drinken?

Kraanwater dat veilig is voor mensen, is ook veilig voor honden. In de meeste gevallen is kraanwater prima voor de hond. Als je echter op een plaats woont met onveilig kraan- of bronwater, bespreek dan met de dierenarts de mogelijkheden om de hond flessenwater of gefilterd water te geven.

Wat gebeurt er als een hond niet genoeg water krijgt?

Veel belangrijke lichaamsfuncties hebben water nodig, dus zonder voldoende toevoer kan uw hond snel ziek en uitgedroogd worden. Organen zullen uiteindelijk beschadigd raken door een aanhoudend watertekort, en als het lang genoeg duurt, zullen de nieren, lever en andere organen beginnen te stoppen. De dood zal kort daarna volgen.

Over het algemeen zal een gezonde hond dagelijks voldoende water drinken om goed gehydrateerd te blijven, maar er zijn een paar gevallen waarin uitdroging kan optreden. Hier zijn een paar situaties waarin een hond een verhoogd risico op uitdroging kan hebben:

 • Nierziekte
 • Stofwisselingsstoornissen (zoals diabetes)
 • Kanker
 • Drachtige / zogende dieren lopen het risico sneller uitgedroogd te raken, omdat ze mogelijk hogere behoeften hebben

Hoe je een hond kunt controleren op uitdroging

Volg deze stappen om te zien of een hond uitgedroogd is:

 • Knijp voorzichtig in de huid tussen de schouderbladen
 • Trek de huid voorzichtig omhoog en laat deze los
 • Kijk of de huid weer op zijn plaats valt

De huid zou snel en zonder aarzelen op zijn plaats moeten komen. Als uitdroging aanwezig is, zal de huid langzaam terugkeren of zelfs een tijdje opblijven voordat het weer op zijn plaats valt.

Hier zijn enkele andere tekenen van uitdroging bij honden:

 • Tandvlees ziet er droog, plakkerig of bleek uit
 • Droge, ingevallen oogbollen
 • Droge neus en mond

Wat moet ik doen als een hond te veel water drinkt?

Als je merkt dat de hond meer dan normaal drinkt of plast, laat dit dan aan de dierenarts weten. Er zijn veel oorzaken voor dit probleem, aangezien veel ziekteprocessen dit symptoom vertonen.

Een grondig lichamelijk onderzoek in combinatie met bloed- of urinetests kan helpen bij de volgende stappen van een dierenarts. Mogelijk word je gevraagd om de wateropname van het huisdier te meten; in dat geval moet je ze mogelijk van andere huisdieren scheiden.

Je moet nog steeds een overtollige hoeveelheid water toedienen, maar meet hoeveel je aan de kom toevoegt en hoeveel er over is aan het einde van elke dag, plus de hoeveelheid die aan de maaltijden van de hond wordt toegevoegd, zodat je de totale hoeveelheid water kunt schatten die de hond drinkt op een dag.

Hoe vaak moet je de waterbak schoonmaken?

Water- en voerbakken moeten dagelijks met water en zeep worden geschrobd. Omdat deze voerbakken in contact komen met voer en het speeksel van uw huisdier, zijn het vaak goede plekken voor bacteriën om te groeien.

Kommen moeten glad en gemakkelijk schoon te maken zijn, zonder hoeken en gaten of zelfs krassen waar bacteriën zich kunnen verbergen en overleven. Als je je zorgen maakt dat de hond niet genoeg water krijgt om gezond te blijven, of als hij te veel water drinkt, vraag dan een dierenarts om advies. Het handhaven van een goede hydratatie is te belangrijk voor de gezondheid van de hond om te negeren.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen