Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoeveel moet ik mijn hond voeren?

blog-header

De hoeveelheid eten die je je hond geeft, varieert sterk, afhankelijk van zijn leeftijd, grootte en activiteitenniveau, evenals van het soort voedsel dat hij eet. Over het algemeen verbranden puppy's en jonge honden meer calorieën, dus hebben ze een grotere hoeveelheid voedsel nodig met meer eiwitten en vet. Oudere, minder actieve honden hebben minder calorieën nodig om gezond te blijven.

De meest betrouwbare benadering is om een ​​redelijke hoeveelheid te voeren en zijn lichaamsgewicht te controleren. Je moet de ribben van je huisdier gemakkelijk kunnen voelen terwijl je je hand over zijn zij laat glijden. Als je dat niet kunt, is hij waarschijnlijk te zwaar en is het verstandiger om een kleinere hoeveelheid te voeren.

Als je commercieel voer voor huisdieren gebruikt, let dan op de voedingsrichtlijnen op de zak of doos. Het vermeldt verschillende gewichten en de bijbehorende hoeveelheid voer om een hond te voeren om dat gewicht te behouden en mag alleen als ruwe richtlijn worden gebruikt.

Veel honden hebben overgewicht omdat hun familie de aanwijzingen op het etiket nauwlettend volgde, wat vaak te grote portiegroottes aangeeft. Immers, hoe eerder de zak leeg is, hoe sneller u meer voedsel moet kopen. Beginnen aan de onderkant van de voorgestelde richtlijnen en vervolgens een hond controleren op honger en lichamelijke conditie is een goede manier om door te gaan.

Verschillende porties voor verschillende puppy's

Hoewel het misschien contra-intuïtief klinkt, hebben honden van grote rassen in het algemeen minder voedsel nodig en honden van kleine rassen hebben meer voedsel nodig wanneer ze worden uitgedrukt in een hoeveelheid voedsel per pond lichaamsgewicht. De voedselbehoeften van individuele honden variëren afhankelijk van hun gezondheid, activiteitenniveau en leeftijd.

Puppy's

Puppy's worden meestal op de leeftijd van drie tot vier weken geïntroduceerd in vast voedsel en worden na acht weken volledig gespeend van de moedermelk. Puppy's hebben een dieet nodig met meer eiwitten en andere voedingsstoffen om normale groei en ontwikkeling te ondersteunen.

Als je commercieel huisdiervoer aan een puppy geeft, kies dan een merk dat speciaal is ontwikkeld voor puppy's. Jonge puppy's moeten minstens drie keer per dag worden gevoerd, namelijk 's morgens,' s middags en vroeg in de avond totdat hun voedselbehoefte per pond lichaamsgewicht afneemt naarmate ze volwassen worden. Tegen de tijd dat de puppy vijf of zes maanden oud is, kan zijn voedingsschema worden teruggebracht tot tweemaal per dag.

Als je een kieskeurige puppy hebt, kun je wat warm water aan droogvoer toevoegen om hem aan te moedigen het te eten. Koemelk kan als laxeermiddel werken en bij sommige puppy's en volwassen honden spijsverteringsproblemen veroorzaken, dus geef dit niet aan een pup of geef slechts zeer kleine hoeveelheden. Als een puppy niet binnen een uur al zijn voer opeet, gooi dan het niet opgegeten deel weg.

De hoeveelheid voer die je een puppy geeft, is afhankelijk van zijn grootte, activiteit, metabolisme en omgeving. Te veel voeren kan niet alleen leiden tot een dikke pup, maar kan ook botafwijkingen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Als een puppy te zwaar lijkt te worden, verlaag dan geleidelijk zijn voedselinname, maar als zijn ribben zichtbaar zijn, verhoog dan zijn porties. Als je niet zeker bent over het juiste gewicht of uiterlijk, neem dan contact op met een dierenarts voor advies.

Volwassenen

Wanneer de gemiddelde hond een jaar oud is, is hij volwassen geworden en gaat hij een onderhoudsperiode in. Dit betekent dat zijn voedingsbehoeften tijdens zijn leven als jongvolwassene ongeveer hetzelfde zullen blijven, ervan uitgaande dat hij niet ziek is of extreme lichamelijke inspanningen verricht.

Zijn gewicht moet stabiel blijven en zijn lichaam moet goed geproportioneerd zijn, hij moet een waarneembare taille hebben en je moet zijn ribben met je vingertoppen kunnen voelen, onder een dun laagje vet. Als je een geadopteerde volwassen hond een commercieel voer voor huisdieren geeft, selecteer je er een die speciaal is ontwikkeld voor volwassen honden.

Net als bij mensen kan de eetlust van een hond van dag tot dag variëren. Dit is geen reden tot ongerustheid tenzij zijn verlies van eetlust meerdere dagen aanhoudt of hij duidelijke tekenen van gewichtsverlies of ziekte vertoont. Als je echter niet wilt eten, kan dit het eerste teken zijn van veel ziekten, dus houd de voedselinname van de hond goed in de gaten. Jij kent je hond het beste, dus als er iets niet klopt, aarzel dan niet om hem naar zijn dierenarts te brengen.

Actieve volwassenen

Matige lichaamsbeweging is essentieel voor alle honden en helpt hen fit en slank te blijven gedurende hun hele leven. Maar sommige honden, zoals sommige mensen, zullen regelmatig intensiever sporten. Als een hond bijzonder actief is (bijvoorbeeld als hij regelmatig met je rent of betrokken is bij sportactiviteiten), zal zijn energiebehoefte groter zijn dan die van zijn meer sedentaire tegenhangers.

Houd er echter rekening mee dat wanneer een typisch actieve hond minder actief is (bijvoorbeeld tijdens de koude wintermaanden of wanneer hij een blessure oploopt, zoals verstuiking of spiertrekkingen), zijn voedselbehoefte afneemt. In deze gevallen raden experts aan om geleidelijk over te schakelen op hondenvoer met een lagere energie en minder voedingsstoffen.

Zeer actieve honden mogen niet vlak voor of direct na een zware training worden gevoerd. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen of ongemak (zoals braken of dunne ontlasting) en kan het risico op maagzwelling, een pijnlijke en vaak levensbedreigende aandoening veroorzaakt door een verdraaiing van de maag, vergroten.

Hoewel 's ochtends een kleine maaltijd kan worden verstrekt, moeten hardwerkende honden het grootste deel van hun dagelijkse calorieën een uur of langer na hun laatste trainingssessie elke dag ontvangen. Je kunt de hond ook kleine snacks of lekkernijen geven tijdens periodes van verhoogde activiteit om honger en vermoeidheid te voorkomen. Laat hem met tussenpozen rusten en zorg ervoor dat hij altijd toegang heeft tot vers water.

Senioren

Net als bij mensen zullen de voedingsbehoeften van honden veranderen naarmate ze ouder worden. Oudere honden hebben minder energie nodig en mogen daarom niet dezelfde hoeveelheid voedsel consumeren als toen ze jonger waren.

Als je een senior hondenvoer voor gezelschapsdieren voedt, zoek dan naar merken met minder calorieën en toch alle benodigde voedingsstoffen. Oudere honden, zoals alle honden, moeten worden gevoerd op basis van hun algehele gezondheid en activiteitsniveau. Een minder actieve hond kan snel aankomen als je niet oppast.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.